Насловна Живи свет Биљке Ливада над главом

Ливада над главом

2021
0
Време читања: 3 минута

У последњих десет година „зелене зграде” постају све популарније. Различити инвеститори препознају предност уштеде енергије приликом зелене изградње, али и њен утицај на животну средину, поготово у градовима. Једна од најзначајнијих и најпрепознатљивијих одлика зелене изградње јесу зелени кровови.

Зелени кров у Паризу.
Извор: GreenRoofs

Кровови играју значајну улогу у коришћењу топлотне енергије у архитектури. Наравно, у већини случајева, начин чувања енергије ће се односити на угао, односно пад крова. Кровови са већим нагибом више прикупљају топлоту сунца, док је равни кровови дуже задржавају. Судећи по руководству енергије и животне средине Leadership in Energy and Environmental Design (LEED), један од најбољих начина очувања топлотне енергије у зградама, поготово са равним крововима, јесте коришћење зелених кровова.

Пословна зграда компаније Абикалпан захваљујући зеленој градњи штеди 71 тону СО2. Студија и фотографија преузета са сајта: IFC Edge Abhikalpan Office Case Study

Зелени кровови постоје већ хиљадама година. Jедан од првих и најпознатијих примера су висећи вртови Вавилона. Иако су зелени кровови релативно нов аспект у модерној градњи, постојање овог принципа је документовано већ почетком 20. века. Ширењем градских средина, а самим тим и смањењем зелених површина, зелени кровови су почели да се популаризују – пре свега у Швајцарској и Немачкој. Пре мање од деценије зелени кровови узимају маха на светском нивоу, а нарочито постају популарни у Америци, где је велики број зграда израђен по LEED стандарду.

Шта су зелени кровови и која је њихова улога?

Када говоримо о зеленим крововима, не говоримо о боји крова која се разликује од стандардних црних, белих или црвених; зелени кровови су потпуно опремљени и посвећени пружању природне вегетације кровној структури, поготово у урбаним подручјима где има све мање зеленила. Зелени кровови ублажују све негативне утицаје урбанизације и живота у бетону.

Значајније предности су:

  • Природна изолација и мање коришћење климе
  • Очување кишнице
  • Побољшање квалитета ваздуха
  • Биодиверзитет
  • Проширени животни век крова

Природна изолација и мање коришћење клима уређаја

Поготово у градским срединама где подручја значајно варирају између развијених и неразвијених, долази до такозваних „топлотних острва“. Током врелих летњих месеци долази до повећане потребе за коришћењем клима уређаја, а самим тим се и температура топлотних острва повећава. Коришћење зелених кровова доводи до смањења температура топлотних острва, а самим тим и мањем коришћењу енергија клима.

Очување кишнице

Постоји велики проблем са траћењем водних ресурса кроз губитак кишница у градовима. Губитак кишних вода може да има значајан утицај на природно окружење. Суспендоване чврсте материје и друге штетне материје мешајући се с кишницом у канализационим водама чине кишнице неупотребљивим. Вегетација кровова омогућава очување ових вода, а самим тим и евапорацију чисте воде која побољшава услове средине.

Побољшан квалитет ваздуха

Зелени кровови такође побољшавају квалитет ваздуха захваљујући способности да апсорбују не само угљен-диоксид већ и загађиваче и прашину.

Биодиверзитет

Вегетација на крововима зграда може обезбедити станиште за иначе истребљене биљке из градских средина, али и за различите корисне инсекте и животиње.

Извор: GreenRoofs

Продужени век крова

На крају, зелени кров (уколико је адекватно изграђен) штити кровну конструкцију од механичких оштећења и оштећења сунчевим и топлотним зрачењем. Зелени кровови су далеко трајнији од конвенцијалних кровова и ређе је потребна потпуна реконструкција.

Зелени кровови код нас?

У Србији, израда зелених кровова није још увек узела маха, међутим постоје фирме попут Зелени кровови које у Србији успешно послују дуже од 15 година. Тако да, приликом следеће реконструкције крова можете размишљати о животној средини, птицама, пчелама, лептирима, комшијама и себи и уградити зелени кров који ће вам значајно улепшати живот. 🙂

Свака кућа може имати зелени кров! Извор: GreenRoofs

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име