Насловна Еко календар Међународни дан бизона

Међународни дан бизона

1308
0
Време читања: 3 минута

Још од 2012. године сваку прву суботу новембра посвећујемо бизонима. Ове животиње представљају прву асоцијацију на северноамерички континент многим људима, а Сједињене Америчке Државе их званично сматрају историјским симболом њихове земље.

Бизони су највећи копнени сисари у Северној Америци. Имали су важну улогу у обликовању животне средине, али је битна и њихова улога у економском и културолошком развоју САД-а. Током историје ове животиње су биле кључне за живот првих становника северноамеричког континента, пре свега као храна, али и у религијске сврхе.

Некада су бизони били широко распрострањени по целом континенту, али су се суочили са великим проблемима у 19. веку. Тада су дошли на ивицу истребљења јер су их људи изловљавали и убијали, што због хране, што због коришћења и продавања различитих добара која се од ових животиња могу добити. Иако им се бројност до данас знатно повећала, па сада спадају у категорију скоро угрожених животиња, далеко од тога да опасност за њих више не постоји. Занимљиво је да људи никада нису успели да припитоме бизоне, али су ипак успели да их ловом доведу на ивицу егзистенције. Међународни дан бизона је први пут организован 2012. године, између осталог, управо да би се подигла свест људи о значају бизона. Пре свега се ради о значају у одржавању биодиверзитета и стабилности екосистема, а затим и о значају ових животиња као симбола Северне Америке. Одмах по оснивању овај дан је добио велики број присталица, како потомака нативних Американаца, тако и организација које се баве очувањем дивљине и дивљих животиња.

Постоје многи начини на које можемо подржати и прославити дан бизона. Неки зоолошки вртови и национални паркови организују туре обиласка где водичи причају о овим животињама. Како се ово одржава претежно у САД-у, уколико желимо да сазнамо нешто више о бизонима можемо пратити онлајн предавања која се ове године, због ситуације у којој се налазимо, одржавају у знатно већем броју. Можемо прочитати нешто више и сами, испричати другим људима или користити ознаку #NationalBisonDay на друштвеним мрежама, да допремо до што већег броја људи.

За крај ево неких занимљивих чињеница о бизонима:

  • Младунци бизона имају наранџасто или црвенкасто крзно које временом потамни
  • Први становници Северне Америке су сматрали бизоне светим животињама и дуго времена су живели у сагласју са њима и са природом
  • Просечна дужина живота бизона је између 10 и 20 година
  • По положају репа бизона можемо знати да ли је узнемирен и спреман за напад (када му је реп напет) или је опуштен и смирен (када му реп виси природно)
  • Преци америчког бизона дошли су из Азије пре око 400 000 година

Надамо се да ће велики значај, али и бројне занимљивости подстаћи велики број људи да подрже прославу овог међународног дана и да ће то допринети подизању свести и на тај начин помоћи опстанак највећег копненог северноамеричког сисара.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име