Насловна Живи свет Биљке 1. октобар – Међународни дан кафе

1. октобар – Међународни дан кафе

2256
0
Време читања: 3 минута

Већ пету годину заредом, 1. октобар резервисан је за обележавање Међународног дана кафе, напитка који сваког јутра буди многе од нас. 

Међународна организација кафе (International Coffee Organization) која је и творац Међународног дана кафе, апелује на неизвесну будућност кафе. Зашто? Цене кафе у кафићима расту, а фармери од којих се зрна откупљују су мало плаћени. Они не успевају да зараде довољно новца за опстанак и све више њих одлази из ове индустрије. Пандемија корона вируса додатно је отежала финансијску ситуацију за фармере и њихове наследнике који напуштају продични бизнис. 

Ове године, на Међународни дан кафе биће лансиран програм који ће помоћи младима у овој индустрији. Он ће бити конципиран тако да финансијски помаже младим предузетницима у овом сектору, али и да их обучава. Инвестирање у младе значи инвестирање у  будућност кафе. План је да се млади фармери задрже у овом сектору, али и да се мотивишу да нове идеје спроведу у дела. 

Још један проблем са којим се сусрећу фармери, али и кафа, јесу климатске промене које нису заобишле ни ову биљку. За њен узгој идеалне су температуре између 12 C и 27 C  и велике количине киша. Све већи сушни пероди угрозили су узгој кафе. Поједини научници сматрају да ће се подручја на којима се узгаја кафа у Етипопији, највећем афричком извознику кафе, смањити и до 85% до 2080. године. 

Кафа припада роду ниских биљака чија култивисана стабљика досеже 2 до 5 метара, а дивља и до 10 метара. Цвет кафе је беле боје, а плод је прво зелен, затим жут и на крају црвен. Унутар црвеног омотача налазе се два семена чији нам је изглед добро познат, док већина нас познаје боју пржене кафе, али не и свеже. Боја тек убраног зрна кафе варира од зелене до смеђе.

Плод кафе

Постоји много врста кафе, али две најпознатије (које уједно чине 90% укупне производње кафе у свету) су Арабика и Робуста. Арабика је најпопуларнија врста кафе и самостално чини 70% укупне производње кафе на свету. Главни састојак кафе је кофеин – природни психостимуланс. Кофеин у природи биљкама служи као заштита јер је токсичан за микроорганизме и сапрофите. 

Највећи произвођач кафе данас је Бразил, а након њега следе Вијетнам, Колумбија, Индонезија, Етиопија, итд. Око 70 земаља на свету производи кафу. Сматра се да ова биљка потиче из Етиопије, а постоји више легенди о откривању кафе. Једна од најпознатијих је свакако о пастиру који је приметио да су његове козе, након што су појеле бобице са једног дрвета постале толико живахне да нису спавале целе ноћи.  Тако почиње откривање кафе.

Узгој и трговина кафом почињу у 14. или 15. веку на Арапском полуострву. Убрзо, кафа постаје веома популаран напитак и у Источној Европи, а људи су уживали да је пију код куће, али и у многим кућама кафе (qahveh khaneh). Куће кафе или кафане ускоро постају места за дружење, ширење информација, играње различитих игара и слично. Турци су 1522. године отворили прву кафану у Европи, баш у Београду.      

Кафић (coffee house) у Лондону, 17. век
Извор: History.com

Можда нисте знали…

  • Дневно се широм света попије 1,6 милијарди шоља кафе.
  • Кафа представља други најчешће конзумиран напитак на свету (одмах иза воде).
  • Бразил извози 5,7 милијарди килограма кафе сваке године.
  • Услед последица климатских промена, кафа у будућности може постати скупља од квалитетног вина.
  • Кафа (биљка) може да живи и до 100 година.
  • Кафа се током историје користила као лек.

Како због многих позитивних ефеката на људски организам, тако и због укуса, кафа представља веома популаран напитак дубоко урезан у историју многих народа. Ми се надамо да кафа неће остати у историји и да ће људи и за стотинак година имати прилику да свако јутро уживају у препознатљивом мирису и ароми кафе. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име