Насловна Активизам и едукација Моје насеље

Моје насеље

2290
0
Време читања: 3 минута

У времену у којем већина нас вероватно не може да се похвали тиме да познаје свој комшилук, ми вам доносимо причу о једном, можемо слободно рећи, еколошком насељу, где комшије не само да се познају, већ се заједно боре за здравији и уређенији живот.

Насеље Војводе Влаховић налази се на две градске општине, Звездари и Вождовцу и броји око 10 000 становника, претежно младих људи. Издвојили бисмо овај део Београда по многочему. Пре свега, на целој његовој територији не постоји ниједна школа, а да би стигли до оближњих школа, основци су редовни путници у јединој аутобуској линији која пролази овуда. Поред тога, овде је изграђен велики број нелегалних објеката, а у једном делу насеља нема тротоара, као ни колектора фекалних вода. Са жељом за променом, комшије су се ујединиле у непрофитну волонтерску групу и оствариле значајна еколошка постигнућа.

Удружење грађана „Моје насеље“ се иницијално окупило у марту 2019. године и то акцијом чишћења насеља. Како каже Марко Младеновић, неформални представник станара, циљ окупљања и деловања је нормалан живот свим становницима насеља као и његово еколошко, културолошко и инфраструктурално развијање. Ка овом циљу иду сложно и боре се на различите начине, ангажују све комшије, апелују преко друштвених мрежа и помоћ траже од различитих институција и организација са којима су остварили сарадњу. 

Део који је некад био прекривен ђубретом и представљао почетак дивље депоније је ангажовањем ове групе људи, а уз сарадњу са ГО Звездара и ЈКП „Зеленило-Београд“ постао зелена површина. Преко 30 улаза у зграде опремљено је кутијама за одлагање лименки и њихову рециклажу у оквиру кампање „Свака лименка се рачуна“. Не само да су појединци укључени у ову акцију, већ су се прикупљању лименки придружили и локали са седиштем у насељу. Поред тога, овде постоји и неколико рециклажних острва, а контејнери су постављени управо на иницијативу грађана. Колико су овим људима екологија и очување животне средине значајни говори и то да су акције чишћења постале традиција, па се тако око 200 људи окупило на Светски дан чишћења 21. семптембра. Како се наводи на сајту насеља, захваљујући акцији очишћено је преко 250 кубика ђубрета и грађевинског отпада. Невероватан податак, зар не?

Брига о најмлађима им је такође један од приоритета, а деца су учесници свих акција које се спроводе. Пре непуних месец дана изграђен је први паркић, а већ дуже време становници овог насеља се боре за изградњу школе. Такође, на њихову иницијативу тренутно се гради нови пут до вртића.

И док је инфраструктуралних проблема у насељу много, међу грађанима се као највећи проблем истиче инертност људи и неукључивање у многобројне акције. Зато се удружење кроз личне примере труди да укаже младима на то како се треба понашати према средини у којој боравимо. Пројекат који је следећи на листи ових неуморних људи јесте садња дрвећа на две локације у насељу, а планирано је да се посади око 100 стабала.

Надамо се да вас је ова прича, у којој смо покушали да опишемо како је у једном насељу дошло до врло значајних промена једноставном иницијативном и удруживањем грађана, инспирисала да и ви утичете на вашу локалну заједницу и покренете сличне акције у својој околини.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име