Насловна Активизам и едукација Мумбаи плажа – доказ да је могуће!

Мумбаи плажа – доказ да је могуће!

2166
0
Време читања: 3 минута

Ако и сами нисмо учествовали, онда смо дефинитивно чули за различите акције (најчешће викендом) где се окупе добровољци наоружани кесама, рукавицама, метлама, ђубравницима и добром вољом. И, заједно двадесетак истомишљеника којима је досадило ђубре, очисте оближњу шуму, парк или заједнички простор.

Међутим, Афроз Шах из Мумбаија је надмашио све до сад познате акције чишћења.

Након неколико година живота у граду, млади адвокат се вратио у свој родни град, крај Версова плаже, и схватио да је прелепа пешчана обала на којој се играо као дечак – нестала.

„Било је места где је пластика досезала и до 1.5 м висине! Човек би могао да плива у њој“ изјавио је Шах за CNN.  „Рекао сам себи да ћу изаћи и урадити нешто. Морао сам да заштитим животну средину, а то је захтевало теренски рад.“

Версова плажа на почетку радова
Извор: DailyMail

На самом почетку, Шах и његов комшија (84) би изашли сами на плажу и сакупљали што је могуће више ђубрета.

Међутим, Шах је убрзо схватио да, ако жели да постигне било какве резултате, мора да прошири тим људи и укључи локалну заједницу. Тако је просто кренуо од врата до врата, разговарао са становницима и стрпљиво објашњавао штетне последице ђубрета у океану. Његова одлучност је инспирисала људе и ускоро се придружило њих десетак, затим стотине а на крају и више од хиљаду волонтера.

Слика пре и после чишћења Версова плаже
Извор: CNN

Акција чишћења је трајала 21 месец и скупљено је и уклоњено чак преко 5000 тона смећа! Такође је очишћено 52 јавна тоалета и посађено око 50 кокосових палми.

Због његове упорности, визије и напорног труда Уједињене Нације су му доделиле титулу „Шампиона Земље“.

„Ја сам љубитељ океана, и верујем да је наша дужност да наше океане очистимо од пластике“, изјавио је Шах за Уједињене Нације „и само се надам да је ово прва од многих акција чишћења коју ће у будућности организовати све локалне заједнице широм Индије али и света“.

20. маја 2017. – Афроз Шах је објавио на свом Твитер налогу да је акција чишћења завршена, Варсова плажа је предивна и чиста, њихов део је одрађен. И сад мора да се одржи.

Међутим, Шах каже да његов посао није завршен с покупљеним смећем, он жели да засади хиљаду стабала палми да би претворио плажу у лагуну, каква је првобитно и била.

Такође, планира да у будућности организује акције чишћења шума мангрова које расту уз обалу, које су на сличан начин запрљане. Када ове шуме нису загађене, оне представљају снажан систем за филтрацију вода и природну одбрану од временских непогода.

Шах се такође нада да ће његов ентузијазам бити инспирација људима широм света који ће се захваљујући њему активирати на пољу заштите животне средине и да ће се менталитет целе планете кад тад променити, те да ће чишћење океана и екосистема створити свет који може да подржи живот у пуној снази.

Међутим, свестан је да је то тешка борба и да су стрми путеви до успеха.

Извор: DailyMail

Сваке године, 8-13 милиона тона пластике уђе у светске океане – отприлике два пуна камиона пластике сваки минут! Широм света, на једном метру квадратном обале, у просеку се налази пет пластичних кеса напуњених пластичним отпадом. Процењено је да ће се до 2050. године у океанима налазити више пластике него риба!

И док су заиста великим делом светске компаније криве за производњу и продају пластике, не треба потцењивати и моћ појединца, који би могао да на савестан начин рециклира или макар одлаже пластичан отпад.

Уколико се Шахов ентузијазам макар делимично прошири светом, већина светских плажa ће почети да личи на Версова плажу каква је данас, а не каква је била пре две године.

Извор: EventShigh

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име