Насловна Живи свет Биодиверзитет 14.7. Дан европског Амазонa – Мапа са благом Мура-Драва-Дунав

14.7. Дан европског Амазонa – Мапа са благом Мура-Драва-Дунав

1734
0
Извор: amazon-of-europe
Време читања: 5 минута

Једна од особина човека је да препознаје сличности и разлике међу објектима, да их раздваја и категорише, а то није заобишло ни категоризацију људи. Како у самим бићима биолошки не постоје разлике које би требало да раздвоје људе, човек је одлучио да раздвајање чини на основу неких других критеријума.

Често сам покушавала да схватим зашто постоје границе које нам онемогућавају слободно кретање, а које су проузроковале раздвајање људи на много озбиљнијем, емотивном нивоу. Међутим, да бих добила одговор морам да гребем по историји и политици. Тада ствари постају заморне и компликоване, а ако сте природњак као ја одустаћете од било каквих исцрпљујућих размишљања и окренућете се нечему што човек не може тако лако да ограничи – природи.

Извор: amazon-of-europe

Природа неће прекинути свој ток тамо где је неки владар рекао да је то граница његове територије. Тако се понашају планински венци, животиње, биљке, реке… И када погледате мапу планете Земље, зар она не би била лепша када бисмо посматрали само њене природне границе, а не ове вештачки уцртане? Као природњак мислим да, све док на мапи постоје вештачки уцртане границе, човек ће на њих више обраћати пажњу, док ће ове природне и заиста важне увек бити у неком другом плану. 

Тестираћемо то једним примером:

Сигурна сам да сви знате политичке границе Србије, Мађарске, Хрватске, Словеније и Аустрије, а да ли знате за јединствени ток Мура-Драва-Дунав који протиче кроз ових пет држава? О томе вам причам.

И док знамо колико која држава троши новца, да ли увози или извози робу, који политичари су на којој функцији и о чему свакодневно расправљају, не знамо праву вредност подручја на којем смо рођени, а које је више од политичке територије.

Извор: amazon-of-europe

Реке Мура, Драва и Дунав протичу кроз наведених пет земаља и тако спајају 700 километара површине и 13 заштићених подручја која су испуњена правим драгуљима природе. Ток река повезује Алпе и Црно море и читав живи свет између те две тачке. Како би се очувало ово богатство, природњаци из наведених држава састали су се и под покровитељством УНЕСКO-a решили да званично обједине ово подручје. 

Извор: amazon-of-europe

Светска фондација за природу (WWF) је крајем прошлог века препознала значај овог простора. Заједно са међународном фондацијом EuroNatur поставила је темељ ка путу заштите 900.000 хектара природно и културно вредног подручја. Убрзо су се и друге невладине организације и локалне власти свих земаља кроз које протиче јединство Мура-Драва-Дунав, укључиле у рад који би требало 2021. године да буде крунисан. 

Извор: priroda-vz.hr

Орао белорепан, видра и црна рода су примери заштићених животиња који се налазе у прекограничном резервату биосфере Мура-Драва-Дунав. Популаран назив резервата је „европски Амазон“. 

Извор: amazon-of-europe

Дан европског Амазона се прославља сваке године 14. јула у знак сећања на др Мартина Шнајдер-Јакобија (1956-2012), немачког биолога, који је рођен тог датума, а који се сматра утемељивачем идеје о прекограничном резервату.

Извор: cin-cg.me

Циљеви које би требало да постигне резерват биосфере осим главног,  очувања биодиверзитета подручја, су и образовање о значају разноврсности живог света, унапређење биолошких истраживања, контрола лова и риболова, заштита од поплава, очување воде за пиће и еколошки туризам и рекреација. Кроз ове делатности, Шнајдер је желео да се људи из пет земаља уједине и брину о једном благу на мапи света.

Извор: amazon-of-europe

Бициклистичка рута Европски Амазон (енг. Amazon of Europe Bike Trail) је први пројекат који настоји да удружи становнике пет земаља кроз манифестацију која пружа економски развој регије без угрожавања природе.

Резерват биосфере на националном нивоу у Србији обухвата Специјални резерват природе Горње Подунавље. Ово подручје је 1989. године проглашено за међународно значајно станиште птица, а на УНЕСКО листу резервата биосфере је званично додато 2017. године. 

Аутор блога „Нестварна места“ кајаком је обишао и фотографисао Горње Подунавље, препоручујем да погледате и откријете зашто је ово место нестварно.

Не знам да ли ћу доживети да угледам мапу планете Земље на којој су избрисане вештачке границе које раздвајају људе на толико нивоа да то више не може ни да се изброји, али засигурно ћу увек истицати и залагати се за оно што те границе руши. 

Извор: amazon-of-europe

Још дивних фотографија из овог предела можете погледати у нашој галерији

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име