Насловна Свет око нас Вода Најпрљавије од прљавих: реке света

Најпрљавије од прљавих: реке света

6494
0
Отровне пене на реци Јамуни у Индији. Преузето са abcnews.go.
Време читања: 4 минута

Колико сте пута шетали поред Саве или Дунава, Западне Мораве, Пчиње, Ресаве или Дрине? Када вам је требало да се мало смирите или изолујете, да се радујете, одморите, нахраните, заљубите? И сигурно сте макар неком приликом приметили да нешто одудара. Био то чудан мирис воде или уље које плута на површини, пластика или бачен шпорет.

Пре више од годину дана одгледала сам документарац RiverBlue и тек тада схватила колико лоше заправо може бити. Замислите да се будите ујутру и према боји реке тога дана знате која је тренутно најмодернија боја фармерки? 

Због тога овај текст посвећујем управо рекама, најпрљавијима од прљавих. Које су то реке, колико су заправо загађене, који је узрок загађења и има ли им спаса? Па, да почнемо.

Река Ганг
Извор: waterisaright.com

Прва на многим листама је управо Река Ганг –према веровању Индијаца, богиња која је изабрала да остане на земљи како би прочистила грехове свих оних који дођу у контакт с њом. 

Трагично је то да управо поштовање према богињи Ганга често води ка непоштовању реке Ганг. 

Ганг је трећа река на свету по количини воде, дужине 2 525 km, која на својим обалама одржава у животу 10% светског становништва. Њена вода се од извора до ушћа користи за све потребе: заливање усева, купање, пиће, риболов, али и као тоалет.

У светом граду Варанаси, једном од најстаријих континуирано насељених градова на свету, на само неколико метара од деце која се купају, могу се видети тела која се најпре урањају у свету воду, а затим спаљују. Пепео се потом просипа у реку у нади да ће душе умрлих побећи из круга сталне реинкарнације и достићи вечан мир. Мртва тела горе у Варанасију 24/7 већ 3000 година. Ипак, многи не могу да приуште кремацију због чега тела својих најмилијих једноставно баце у реку Ганг или њене притоке и препусте њеној милости.

Запослени који извлаче мртва тела из канала који се улива у реку Ганг 2015. године
Извор: newsweek.com

Свакога дана у сумрак верници се окупљају да би примили благослов богиње Ганга. Док хиљаде људи седи у својим чамцима и на обали, Ганг односи цигарете, амбалажу, остатке од хране и пића…

И поред непорецивог загађења за који су одговорни становници, и даље се за главног кривца сматра индустрија. Милиони литара непречишћене инустријске и канализационе воде се изливају у Ганг свакодневно. Када падне мрак, индустријски град Канпур постаје кланица. Овај град је познат као „Светски град коже“, центар илегалног убијања крава. На обали Ганга постоји 700 штавионица коже које избацују недозвољене количине сумпорне киселине, арсеника, живе и хрома право у реку. 

У Кампуру река Ганг је званично мртва.

Прошле године показани су напори у затварању штавионица са могућношћу поновног отварања само ако се њихове отпадне воде не излучују у Ганг. 

Иницијативе да се Ганг очисти су почеле још 1986. године, али се осим доста уложеног новца ништа није променило. Године 2015. започет је Namami Gange програм који за циљ има опоравак Ганга путем развоја система за пречишћавање отпадних вода, садњом биљака које ће помоћи пречишћавање, изградњом тоалета у руралним областима, едукацијом јавности. Иако је првобитан рок био 2019. година, он је потом померен на 2020. годину, а затим и за 2022. годину. До сада је од 305 започетих пројеката завршено 109.

Река Јамуна
Извор: nationalgeographic.com.au

Када већ помињемо Ганг, не можемо заобићи ни реку Јамуну, притоку Ганга и другу најзагађенију реку Индије. Ова река је извор трећине потребне воде за становнике Делхија. Главни кривац за њену загађеност је опет индустрија у сарадњи са комуналним отпадним водама и пестицидима. 

Река Читарум је већ неколико година позната као најзагађенија река на свету. Протеже се преко острва Јава (Индонезија) у дужини од 270 km и представља основу читаве економије овог острва будући да се користи за наводњавање усева, производњу електричне енергије, риболов и као извор воде за пиће за 30 милиона људи на западу Јаве. Највећи загађивачи су отрови пореклом из текстилне индустрије. Количина живе у овој реци је 100 пута већа од дозвољене. У одређеним деловима речног тока река изгледа као да је од пластике, вода се уопште не види. Због стања воде, годишње умре око 50 000 становника.

За утеху је сазнање да су многе организације покренуле апеле за чишћење Читарума што је утицало на владу Индонезије у доношењу седмогодишњег плана за потпуно спашавање ове реке до 2025. године.

Река Читарум
Извор: waterisaright.com

Чињеница је да се већина веома загађених река налази на азијском континенту. Међу њима су:

 • реке Јангцекјанг и Хуангхе (Жута река) у Кини,
 • река Марилао на Филипинима,
 • река Буриганга у Бангладешу,
 • река Јордан, Блиски Исток – чиста и погодна за употребу на извору, али дуж тока изложена дивљим депонијама насталим услед честих миграција становништва.

Међутим, велика грешка би била рећи да су најзагађеније реке света само у Азији, јер нису. У топ 11 најпрљавијих од прљавих спадају и:

 • Мисисипи, САД,
 • Сарно, Италија,
 • Матанза Риачуело, Аргентина.

Већина ових река своју загађеност дугује управо:

 1. индустрији, поготово штавионицама коже које се налазе на обалама већине наведених река,
 2. бацању људског отпада,
 3. директном изливању комуналних вода,
 4. бацању тела мртвих животиња,
 5. спирању ђубрива са околних пољопривредних земљишта,
 6. изливању нафте и уља.

Шта мислите какво је стање са нашим рекама?

Извор: mic.org.rs

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име