Насловна Живи свет Биљке Шетња најсмртоноснијом баштом света

Шетња најсмртоноснијом баштом света

1685
0
Извор: https://alnwickgarden.com/
Време читања: 2 минута

Сам помен енглеских башти звучи предивно, зар не? Поготово на предиван сунчан дан: вредне пчелице лете око вас, чујете цвркут птица, Brugmansia цвет заводно пупи… и може да изазове мигрену, главобољу, жеђ, дијареју, халуцинације, парализу очију и на крају умрете у боловима. Не, не штетате било којом енглеском баштом, нашли сте се у Алнвик замку и његовом „Отровном врту”, односно најотровнијој башти на свету.

„Све што цвета и треба да цвета”, каже Душко Радовић, и ми се наравно слажемо с њим. Али у најсмртоноснијој башти све што цвета може да вас убије, уколико га додирнете, омиришете или, далеко било, поједете.

Ricinus communis, отров извучен из семена кудеље, доводи до опекотина у устима и грлу, интензивних болова у стомаку и крваве столице, али је и даље изузетно популарна због својих шарених цветова.

На идеју отровног врта је дошла Грофица из Нортумберланда  2005. године. Њена првобитна замисао је била да направи „апотекарски врт”, али онда је уместо тога решила да уради управо супротно. Веровала је да ће деци која посећују врт бити далеко интересантније да науче о отровима, болестима али и смрти. Такође, у врт су додати и опијати попут канабиса или коке, јер учење о смрти се није чинило као довољно бизарно решење.

Канабис који расте у башти, и натпис: “молим вас клоните се траве”. Извор: http://www.vocativ.com/

Једна од најзанимљивијих чињеница које је истакао Тревор Џонс, главни баштован овог врта, је да је већина ових биљака уобичајeна и расте у многим двориштима. Тако да, следећи пут када помислите: „О, лепе ли биљке” сетите се само да је Дифенбахија коју срећете по многим становима биљка која би вас лако могла убити уколико од ње направите сармице.

У видеу који је објавио Њујоршки сајт „Great Big Story” можете детаљније погледати Алнвиков отровни врт:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име