Насловна Човек и планета Уметност Направи, не купуј!

Направи, не купуј!

4444
0
Време читања: 6 минута

Иако си последњи у години, свакако не мораш да будеш најгори. Морам да ти признам, са свим празницима које нам доносиш, доносиш и много штете планети. Несумњиво си период у години када се највише новца потроши на поклоне, украсе, честитке итд.

Да би сви потрошачи успели да дођу до жељеног производа, фабрике раде пуном паром, а то се наравно одражава на глобално загађење планете. У том случају мислимо највише на прављење нових пластичних производа који ће бити у употреби неколико дана (јелке, кесе, заштитни омоти итд.), папирне честитке које су захтевале много посеченог дрвећа да би се на њих исписала једна реченица а  затим биле бачене, као и украсни папири или картони од поклона. И оно што често заборавимо да напоменемо као вид загађења ваздуха када спомињемо загађење од стране индустрија, а то је транспорт. Сви производи морају доћи до одређеног места одакле се продају. Замишљајте потрошњу нафте и издувне гасове… хиљаде и хиљаде камиона и комбија. Дакле, сложићемо се, у децембру знатно доприносимо гојењу наших депонија и ,,замућењу” ваздуха.

Међутим, волимо децембар, не само због грудвања, топлих медењака, чајева, џемпера и загрљаја, већ и зато што нас инспирише. Нећемо предложити да не поклањате ситнице и да не украшавате ваш дом, ипак су то две најбитније ствари које чине децембар магичним. Предлажемо вам нешто још боље! Припремили смо неколико идеја, за декорацију вашег дома или  драгој особи, од материјала који већ имате код куће. Дакле, јефтино, уникатно и што је најважније – ЕКОЛОШКИ.

  1. Божићно дрво

Уколико нисте тип који купи праву јелку у саксији, украси је за Нову годину а потом пресади у двориште или парк – не значи да треба да купите пластичну јелку. Многи могу да помисле сада да су оне свакако ту, направљене, купили их ми или не. Али размислите, оне се праве само зато што је велика потражња и зато што се годинама уназад купују. Кроз неколико година, ако успемо заједно да проширимо тренд некуповања пластичних јелки кроз спонтане разговоре са пријатељима и колегама, смањиће се њихова потражња, затим производња, а самим тим и додатна загађења која настају у процесу стварања и након одбацивања.

Дрво-картон-дрво

Извор: https://www.pinterest.com

Од дрвета направљен је картон, а ми ћемо од картона направити дрво.

Узмите картонску кутију и нацртајте на њој скицу (1). Направите онолико цртежа колико картона имате, што више то боље. Битно је да јелка буде симетрична због каснијег лепљења. Јелке пре сечења можете украсити цртањем новогодишњих мотива (пахуље, Снешко Белић, звездице итд.), лепљењем шарених крпица, или можете везати шишарке концем за шивење па их убадати у картон иглицама (2). Исеците картон по првобитно нацртаном облику, пресавијте сваки део на пола и лепите половине са следећим делом у круг док не полепите све. На крају ставите лампице око ваше јелке и посао је готов. Mи смо направили једну малу јелку од папира (3).

1
2
3

Детаљније инструкције погледајте на линку: https://geekdad.com/

Дрво од дрвца

Опало грање или дрва за потпалу поређајте по величини (највеће на дно, најмање на врх). Можете ређати унакрсно, или у спиралу ради занимљивијег изгледа. Дрвца можете прелакирати, офарбати темперама, или окитити шишаркама или другим украсима, и наравно лампицама на крају. Такође, дрвца можете по истом редоследу везивати и окачити на зид. То изгледа овако:

  1. Украси

Јелка на штапићу

Док причамо о јелки, украсе можете правити  по њеном изгледу. На једно дрвце, бојицу или кинески штапић увежите неколико машница од одбачених крпица, и ето украса.

Извор: https://www.pinterest.com

Пахуље од гранчица

Ситно суво грање, конац, машне од старих крпица, мало маште и ето пахуља у новом облику да украсите ваше еко јелке. Уместо сувог грања можете користити и штипаљке за облик пахуље а затим их украсити као  гранчице на слици

Искористи лименку

Уколико често конзумирате пића из лименке сада постоји начин да их лично рециклирате.

Од отварача можете направити декорацију ако их просто нанижете на конац или украсну траку, или их вежите у облик кугле и већ су спремни да их поставите на неку од ваших јелкица. Не заборавите додатно украшавање бојењем и лепљењем украсних каменчића. Могућности су неограничене!

Употребите остатак лименке. Добро је оперите млаком водом и детерџентом, исеците је пажљиво и обришите. Исцртајте на лиму облик који желите да добијете. Украсите га дугмадима, вуницом или обложите крпицама. Пробушите рупу на једном делу како бисте увезали кончић за качење на јелку. Исто можете направити од пластичних флаша.

Миришљави украси

Осушите на радијатору или близу шпорета кришке поморанџе, лимуна или грејпфрута, затим провуците конац или украсну траку кроз њих. Између сваке кришке можете убацити и друге направљене украсе за што веселији изглед. По једну кришку можете увезати како бисте направили појединачне украсе. Добићете декорацију која се не среће у сваком дому, и која ће додатно одавати пријатан мирис.

  1. Божићне свеће

Свеће на столу су просто неизбежне у подешавању новогодишње атмосфере, с тога вам нудимо неколико трикова да ваше свеће засијају не само пламеном већ и изгледом. Нама су теглице омиљене за овакав тип играња. Осим теглица пронађите конопац, колаж папир, шишарке, кукуруз, украсне тракице и можемо да почнемо.

За оне који желе да заврше на брзину овај послић најлакше је увезати неколико гранчица јелке и шишарку кончићем или црвеном траком око грла тегле. Унутра убаците мало маховине или исто гранчица од јелке, на то ставите свећу довољно високу како пламен не би запалио гранчице у тегли. Увежите лист око свеће, дно тегле испуните кукурузом, убаците свећу у теглицу. Да, толико је једноставно, а како изгледа оцените сами.

Ако ипак имате стрпљења,  предлажемо да узмете акрилне боје у своје руке. Изрежите жељени облик на колаж папиру  (јелка, Снешко Белић, пахуља, звезда итд.), или узмите било који опао лист из парка и залепите га на теглицу. Након тога целу теглицу префарбајте бојом коју желите. Када се боја осуши одлепите ваш облик, убаците свећу у теглицу и посматрајте вашу уметност како светлуца. Можете залепљени облик и оставити а затим испрскати теглу бојом (наш фаворит). Погледајте како је то нама испало.

Препоручујемо и декупаж технику.

Искористите салвете, исеците са њих облик који нуде, а затим уз помоћ мешавине лепка и воде премазујте исечени део преко тегле или флаше.

У коментарима напишите ако имате још неке идеје, а своја искуства поделите са нама! 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име