Насловна Човек и планета Пејзажна архитектура Националнa асоцијацијa зелених кровова Србије

Националнa асоцијацијa зелених кровова Србије

2633
0
Време читања: 5 минута

Стварање познанстава и склапање партнерстава представља један од најбитнијих корака док полако идемо ка крајњем циљу – здравој животној средини. Као нови сарадници и пријатељи Националне асоцијације зелених кровова Србије разговарали смо са архитектом Даницом Лаћарац, једном од оснивача и пројектним менаџером Асоцијације.

Хоћете ли нам рећи нешто више о Националној асоцијацији зелених кровова Србије?

Асоцијација је основана у мају 2018. године. Настала је као резултат дугогодишње сарадње између једног од водећих новосадских инвеститора, Еркер инжењеринга, који је желео да својим купцима пружи и додатну вредност, и маркетинг агенције, Aspect Comunications, која им је на том путу помагала и делила визију са њима. У том процесу, ја сам била сарадник у агенцији који је из угла архитектонске струке предлагао нова решења која су данас и имплементирана, сумирана у једној целини познатој као: Зелени концепт становања. Током претходних пет година, развијајући Зелени концепт становања, дошли смо до закључка да је зелена инфраструктура, али и генерална промена приступа у урбанистичком планирању наших градова неопходна, ка чему смо и усмерили активности Асоцијације.

Један од пројеката компаније Еркер инжењеринг

Шта вас је подстакло да оснујете Асоцијацију?

Нова решења на којима смо радили претходних пет година није било једноставно имплементирати. Напротив, у неким тренуцима цео концепт чинио се неодрживим, јер досадашњи начин функционисања града није системски могао да подржи ниједан сегмент ка ком смо тежили.

Укратко, Зелени концепт становања се састоји из три сегмента, од којих се један односи на селекцију отпада, а друга два на имплементацију елемената зелене инфраструктуре у стамбеним објектима.

Кад је реч о селекцији отпада, првих година је све текло изузетно споро. Мали број станара је од самог старта прихватио ову могућност и увео нове навике, а приватне фирме које су односиле селектован отпад су имале доста потешкоћа у техничком смислу, тако да се и реализација одвијала отежано.

Са имплементацијом зелених тераса, а посебно зеленог крова, откривала се једна нова сфера коју у старту нисмо могли ни да замислимо. Убрзо смо схватили да бенефити од имплементације зелених кровова могу бити изузетни за град, али, да истовремено, градски прописи не иду у прилог оваквим решењима. Тражењем начина да цео град покренемо на промену дошли смо до Европске федерације асоцијација зелених кровова и одлучили да се на том путу са њима удружимо. Било је потребно да формирамо Националну асоцијацију, након чега је изгласано да Национална асоцијација зелених кровова Србије постане њихов нови члан.

Који су све бенефити зелене градње за становнике градова?

Потенцијални бенефити су заиста многоструки. Оно што је важно да усвојимо, јесте да највише бенефита доноси заправо стратешки планирана и унапред дефинисана зелена градња. Другим речима, стратегија урбаног развоја наших градова је од изузетне важности и утицаће управо на постизање максималног учинка и на нивоу објекта и на нивоу града. Појединачни примери, са којима се тренутно сусрећемо, пре свега су важни због подизања свести о предностима и могућностима код оваквог приступа архитектонском и урбанистичком пројектовању, али оно што је неопходно јесте стратегија даљег развоја за сваки појединачни део града, која је креирана на основу подробне анализе и која примењује знања развијених градова.

Која је главна препрека у остваривању једне овако одрживе идеје?

У досадашњем раду сусрели смо се са два примарна недостатка – први се односи на мањак информација и знања из области зелене инфраструктуре у најширем смислу. То је разлог зашто смо се у првој години рада Асоцијације усресредили управо на креирање што шире мреже сарадника и чланова. Путем мреже, која свакодневно расте, активно ширимо важне информације из овог домена, као и феноменалне примере из градова који нас окружују.

Други недостатак јесте захтевна финансијска контрукција када је реч о имплементацији оваквих решења, те је то још један домен у ком град игра одлучујућу улогу у смислу дефинисања и одобравања одређених буџетских линија у циљу финалне имплементације.

Да ли се можемо надати да је будућност наших градова зелена?

И више од тога! Већ смо сведоци зеленог развоја многих европских градова. Један од тренутно најактуелнијих пројеката, и то у нашем комшилуку, јесте пројекат имплементације 50 зелених фасада на постојећим објектима у Бечу, који се реализује у потпуности под покровитељством града. Од стране града обезбеђена су средства, као и екипе које раде на имплементацији решења. Становници Беча који желе да њихов објекат буде оплемењен зеленим зидом, пријавом на конкурс обавезују се на одржавање истог. Искуство Беча ће бити за нас изузетно значајно, будно пратимо тај пројекат. Сигурни смо да већ и само упознавање са примерима добре праксе може да буде ефикасан начин да убрзамо и развој наших градова.

Недавно сте били учесници Глобалне конференције “Urban Future” у Ослу. Хоћете ли укратко да поделите са нама ваше утиске са конференције?

Прву половину године су обележиле заправо две велике конференције. У априлу је одржана интернационална конференција на тему зелене инфраструктуре у Лондону. Организатор конференције била је Европска федерација чији смо чланови, тако да смо имали прилику да и уживо упознамо остале представнике земаља чланица и представимо план и стратегију за прву годину рада. За нас је запањујући био податак да се неки градови, попут Линца, или неке земље, попут Немачке, већ четрдесет година активно баве питањем зелене инфраструктуре у граду. У Лондону смо се и лично уверили у стратегију која се данас примењује како би град стао раме уз раме са најзеленијим градовима света.

Панорама зеленог лондонског крова

Убрзо након Лондона, отишли смо и у Осло, а највећи утисак је да смо били на правом месту у право време! Осло је ове године понео титулу зелене престонице Европе. Иако град већ функционише на завидном нивоу, њихови циљеви су далеко изнад тренутног стања. Укратко је тешко о томе говорити, толико је акумулирано добре енергије и фантастичних примера из градова целог света да још увек сумирамо утиске. Једна посебно интересантна чињеница, коју бих издвојила, је да у свим успешним примерима, о којима смо на конференцији слушали, постоји једна заједничка црта – ради се о чињеници да су становници увек били активни учесници промена које су се дешавале у њиховом граду. Начини да се становништво ангажује били су најразличитији, од директног интервјуисања становништва, до постављања пункта где је било могуће написмено доставити своје виђење недостатака и побољшања које би град могао становницима да пружи. У сваком случају, резултати до којих су дошли су били фантастични управо из разлога што су нова решења била баш она која су њиховим становницима у том тренутку и била потребна.

Урбане зелене површине у Ослу

Ако бисте могли да извучете само један, најбитнији закључак са конференције, како би он гласио?

Конференција је била прави ветар у леђа идеји која нас последњих 5 година опседа, колегиница Ивана из маркетинг тима је то једном приликом лепо сумирала: будућност је стигла, зелена је и светла!

Иако је млада, Асоцијација је већ окупила завидан број пријатеља и сарадника. Колико је битна мрежа партнера за остваривање циљева Асоцијације?

Пресудна је за нас у овом тренутку. Ако се вратимо на тему главних недостатака, управо мрежом партнера и сарадника активно утичемо на недостатак знања и свести о важности промене приступа у урбаном развоју. Чланство у Асоцијацији је бесплатно, и свако ко сматра да може да допринесе да се свест о овој теми шири је добродошао. Подједнако су нам важни и сарадници из струке, градских управа као и грађани, свако од нас може изузетно много да допринесе!

Какви су планови Асоцијације у скоријој будућности?

Кровна европска организација чији смо чланови, препознаје Асоцијацију Србије центром за Балкан. За нас је то фантастичан изазов, усмерили смо све напоре да потврдимо овакву једну визију. Увелико планирамо велику регионалну конференцију, како бисмо, пре свега, знања и искуства Европе донели и поделили са што већим бројем људи, али исто тако да постојеће примере добре праксе, који су већ на овим просторима имплементирани, на што бољи начин испромовишемо.

За крај, имате ли неку зелену поруку да упутите посетиоцима нашег портала?

Можда је у овом тренутку најважније да непрекидно трагамо за што већим бројем фантастичних примера и знања, како бисмо и сами постављали високе циљеве. Сваки становник града утиче итекако на његово функционисање и самим тим може бити доносилац квалитетнијих промена. На том путу, Асоцијација ће бити у служби катализатора за сва знања и искуства и увек отворена за сарадњу. Добро нам дошли!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име