Насловна Свет око нас Ваздух 22. септембар – Дан без аутомобила

22. септембар – Дан без аутомобила

1555
0
Време читања: 2 минута

О бициклизму, као једном виду водећих борби против загађења и климатских промена, никад није превише приче. Већ сам писала о предностима као и заблудама о бициклизму, па настављамо у том маниру. Како је у многим европским градовима овај вид транспорта прихваћен и устаљен, надамо се да ће и у Србији у наредном периоду бити све више људи који одлучују да оставе аутомобил паркиран испред зграде и на своје одредиште крену бициклом.

Једна од организација које се бави промоцијом бициклизма у Србији јесте Бајсологија. На њиховом сајту, фејсбук или твитер страници можете погледати шта све организују, које савете могу да вам понуде итд. Међутим, оно што је мени привукло пажњу овог месеца јесте такмичење које ће се одржати 22. септембра. У питању је „Дан без аутомобила“ који ће сви учесници такмичења обележити коришћењем бицикала и пешачењем, а у исто време избегавањем аутомобила као превозног средства.

Такмичење „Само не аутом“ одржава се трећу пут, а за разлику од претходна два када је одржано у Београду, овог септембра биће одржано и у Новом Саду. У питању је такмичење екипног типа. Идеја је да се удружите са неколико људи у својој компанији или организацији и на тај начин промовишете бицикл као превозно средство.

Прошле године, учесници такмичења заједно су прешли преко 5 000 километара бициклом и пешице. Ове године у мају, километража се повећала скоро дупло – преко 9 000 километара! Акција је уродила плодом. Ми ћемо се пријавити, такмичите се са нама! 🙂

За више информација посетите сајт Бајсологија.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име