Насловна Занимљивости Не тако зелена јутра

Не тако зелена јутра

1559
0
Време читања: 3 минута

Уколико своје јутро почињете кафом, нисте једини – скоро петина света ужива у укусу овог напитка сваког дана, што кафу чини најпопуларнијим пићем на свету, уколико изузмемо воду. Међутим, начини на које долазимо до своје дневне дозе кофеина нису увек толико зелени. Ово је нешто о чему се код нас мало говори, али је у свету одавно покренута тема која, чини се, полако, али сигурно, долази до ушију јавности која свакако има шта да каже. Наиме, почетком 2016. године у Хамбургу је забрањена употреба једнократних паковања кафе, као што су чауре (pods) и капсуле (capsules), а која су до тог тренутка представљала осмину кафа попијених у Немачкој на дневном нивоу, наводи BBC. У периоду од 2011. до 2016. године, стопа раста продаје капсула кафе била је 5,6 пута виша у односу на стопу раста продаје самог напитка, што значи да је број појединачних паковања рапидно порастао. Као главни разлог за увођење рестрикције на продају капсула хамбуршке власти су навеле смањење количине отпада, која код паковања у којима се налази само једна доза кафе представља велики проблем. Имајући у виду да се на паковање 5 грама кафе, колико је потребно за једну шољу, утроши 3 грама материјала, најчешће смеше алуминијума и пластике, јасно је и зашто су се одлучили на овакав потез. 

Капсуле кафе је прилично тешко рециклирати, што остаци кафе у капсулама након припреме нимало не олакшавају, а при чему већина потрошача није информисана о могућности рециклаже овакве врсте паковања. Алтернативу овој смеши је тешко наћи, пре свега због тога што је кафу потребно заштитити од директне изложености кисеонику из ваздуха, те је неопходан материјал који ће омогућити да атмосфера азота у којој се кафа пакује остане изолована од околине. Међутим, различити материјали се испитују у циљу проналажења боље опције, при чему велику подршку имају паковања компаније Philips у којима је пластика замењена филтер-папиром, али и паковања у виду сличних, биоразградивих материјала.

Главни разлог за потрагу за новим материјалима је следећи – велики број људи у свету до кафе долази употребом капсула, чак се претпоставља да ће до 2020. број продатих капсула кафе на годишњем нивоу бити већи од броја продатих кесица чаја за исто време! Људи који користе капсуле су на своју машину у кухињи већ навикли, и било би јако тешко одједном их ослободити те навике. Зато би проналазак новог паковања био позитиван резултат како за потрошаче, тако и за планету. 

Поново, зашто доводимо себе у ситуацију да морамо да решавамо проблеме које себи правимо? ,,Понекад се осетим лоше што сам то икада урадио”, говори Џон Силван, изумитељ најпознатијег бренда капсула кафе у Америци, K-Cup, због којег су избили и протести у САД под слоганом Kill the K-Cup (убити K-Cup). А да ли је морало доћи до тога, и која је цена коју плаћамо у замену за развој технологије?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име