Насловна Човек и планета Новогодишње еко одлуке

Новогодишње еко одлуке

1007
0
Време читања: 5 минута

Децембар је месец обележен првим пахуљама, празничним украшавањем, припремама за предстојеће празнике и многим одлукама којима желимо да променимо своју устаљену рутину. Када се приближи сам крај овог хладног месеца, полако сумирамо утиске о протеклој години, о томе шта је било веома лепо, а шта не бисмо волели да се понови. 

Година која остаје за нама донела нам је много еколошких дешавања, како у свету, тако и код нас. Годину 2021. памтићемо по одржавању конференције COP26, док су најзначајнији догађаји у Србији били протести против Рио Тинта и против загађеног ваздуха. Једно је сигурно, свака земља имала је своје изазове када је реч о очувању животне средине, а најбитнија је свакако међусобна сарадња и подршка. Највећи сусрет свих држава била је двонедељна конференција Уједињених нација о климатским променама (COP 26). Чак 197 земаља учествовало је на овој конференцији, која се одржала у Глазгову. Представници 105 држава, у оквиру којих се налази 86% светских шума, обавезали су се потписивањем Декларације о шумама и коришћењу земљишта да ће поштовати Париски споразум, циљеве одрживог развоја УН, али и многе друге акте и иницијативе у борби против климатских промена и заштити шума. 

Иако су на конференцији представљене неке охрабрујуће акције и будући кораци, пратиоци овог догађаја углавном нису били задовољни јер је изостао конкретан, свеобухватан план решавања проблема климатских промена. 

Већина држава је предузетим самосталним иницијативама огроман узор другим земљама које настоје да побољшају животну средину и заштите биодиверзитет. Пример из 2019. године који је и после две године посебан јесте закон на Филипинима који обавезује ученике да засаде до 10 стабала како би успешно завршили своје школовање

Последњи дани пред почетак нове године идеално су време да се ушушкамо и да уз пријатан мирис омиљеног топлог напитка донесемо неке одлуке. Наравно, треба размислити и о еко одлукама јер се сваке нове године треба још боље и брижније опходити према животној средини. 

1. Едукација

Како бисмо били што боље упознати са природом, потребно је да о њој свакодневно учимо и истражујемо. Присуствовање или праћење еколошких конференција, читање књига на тему екологије, слушање еколошких подкаста и гледање документараца о природи увек су добар избор како бисмо време провели квалитетно. Стечено знање увек можемо поделити са пријатељима и међусобно размењивати утиске и идеје.

2. Мање бацања хране

Празничну атмосферу често употпуњује храна коју спремимо, али које се нажалост услед велике количине баци.. Жеља да обезбедимо сваком члану омиљено јело или дезерт доводи до тога да празнична трпеза буде препуна, а са исте трпезе храну након неког времена једноставно одложимо у канту за смеће. Уз заједнички договор са пријатељима и породицом о избору хране, на време можемо спречити непотребно бацање. Можемо искористити планове о припреми оброка који ће бити ефектан подсетник да не купимо и не направимо више хране него што нам је потребно. Уколико се деси да нам остане храна, исту можемо поделити са комшилуком, пријатељима или донирати тамо где је најпотребније. Такође добар савезник у борби против бацања хране је замрзивач који ће обезбедити да храна остане свежа и укусна. Нека нова година започне свешћу о томе колико хране бацимо годишње и нека нам то буде подстрек да усвојимо ову еко одлуку. 

3. Будите еко узор најмлађима

Деца су украс света и потребно је да кроз одрастање то и остану, а усвајањем еко одлука и гледањем еко узора постаће прави чувари природе који ће јој несумњиво помоћи у превазилажењу свих препрека. Посећивање еко радионица или рад са едукативним материјалима на тему екологије биће време када деца на један посебан и креативан начин уче о оном највреднијем око нас. Деца ће кроз разговор на тему природе и њених богатстава имати увек веома конкретна, зелена решења и сигурна сам да ће вас пријатно изненадити. Увек радознала и спремна за истраживања, деца су уједно и сама узори, а њихови мали кораци представљају подсетник колико мало је потребно за зелене промене. 

4. Eко туризам

Путовања представљају време када упознајемо нове дестинације и када настају неке од најлепших фотографија изласка или заласка Сунца. Међутим, у жељи да се туристима обезбеди што више могућности и ужитка, после проведеног одмора за њима остаје велика количина смећа, а урбанизација такође ремети природу и њен склад. Уколико вам предстоји путовање следеће године, можда се можете одлучити за еко туризам. Главни циљ ове врсте туризма и истраживања природе је одрживост, а представља невероватно искуство и авантуру. 

Природа се вакодневно прилагођава новим условима. Климатске промене, загађење воде и ваздуха, неповољне људске делатности (нпр. прекомерна сеча шума и урбанизација) не дају много простора и времена да се свака врста припреми. Човек често заборави колико благодети и комфора има. 

Промене нису лоше и непожељне уколико их прилагодимо себи, а чинимо велику услугу животној средини. Постепено мењање је кључно, а сигурна сам да временом сви можемо да научимо како нам највише одговара да уводимо промене у свој живот. Ако нисте спремни на овако велике одлуке, припремили смо вам и неколико конкретних ствари које можете променити у свом животу.

  • коришћење еко средстава за чишћење домаћинства
  • куповина домаћих производа 
  • први одлазак у second hand радње
  • без брзе моде
  • штедети папир
  • куповина намирница на меру
  • уместо купке, чврсти сапуни
  • смањити онлајн куповине

За сам крај овог текста, желим вам срећну Нову годину и предстојеће празнике. Желим вам много лепих тренутака, успеха, мира, али и осмеха. Не заборавите да уједињени и малим, али значајним корацима можемо променити много тога и учинити да наше окружење буде зеленије него пре.

До следећег читања,
Топао поздрав!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име