Насловна Свет око нас Ваздух Ништа не пада са неба, сем мастила

Ништа не пада са неба, сем мастила

1815
0
Време читања: 3 минута

Замислите свет где се честице које загађују ваздух могу претворити у нешто корисно. Екипа  Graviky Labs је ову замисао претворила у стварност. У питању је Air-Ink, мастило направљено од индустријских загађивача у ваздуху. Црне честице угљеника, такозване PT – 2.5, филтрирају се из ваздуха и користе за производњу црног мастила за хемијске оловке, маркере, уљане боје и другог прибора за цртање и сликање.

Творац саме идеје је Анируд Шарма (Anirudh Sharma), један од оснивача Graviky Labs. Анируд је приметио да у његовој родној Индији беле мајице попримају сиве и чак црне шаре од загађења из ваздуха. То му је дало идеју да, ако би могао да извуче те честице из ваздуха, направи од њих мастило. Истраживање је спровео у лабораторији MIT (Massachusetts institute of technology) у Бостону и помоћу примитивне машине сакупио је црне честице из ваздуха, помешао их са алкохолом и направио мастило. Када је потврдио своју теорију да од загађења може створити нешто искористиво, са својом екипом, садашњи Graviky Labs, развио је машину за ефикасно прикупљање загађивача – Kaalink. Она је посебно прилагођена сакупљању и филтрирању издувних гасова директно из цеви аутомобила и на тај начин драстично смањује емисију штетних гасова. Сакупљање и филтрација се постижу тако што се честицама које су усисане у цев овог уређаја даје позитивно наелектрисање да би их онда негативно наелектрисана комора за складиштење увукла у себе.

Једна Air-Ink хемијска оловка садржи честице из издувних гасова произведених током 30 до 50 минута вожње аутомобила. Честице од којих се прави ово мастило могу правити озбиљне здравствене проблеме ако се налазе у ваздуху, јер су веома малих димензија (око 2,5 микрометра) и тело не може да их уклони. Због тога се задржавају у плућима и праве проблеме са дисајним путевима. При самом процесу прераде PT – 2.5, уклањају се тешки метали и друге канцерогене супстанце, што производ чини потпуно сигурним за коришћење.  

Када је производ развијен, тим је одлучио да га тестира у једном од најзагађенијих градова света – Хонг Конгу. Уљане боје и спрејеви дати су графити-уметницима да својим илустрацијама преплаве град. Уметници су били веома задовољни и потврдили су да Air-Ink јесте адекватна замена за већ постојећа мастила. Многи од њих као позитивне аспекте ових производа виде не само то што чисте већ загађен ваздух и шире свест о истом, него и смањују свој негативни траг који остављају на планети. То наглашава разлику у процесу производње, зато што у случају традиционалних фабрика црног мастила, ситне црне честице се добијају сагоревањем извора угљеника. Екипа Graviky Labs је кроз своје три године очистила 1,3 билиона (не мешати са америчком речју билион што је број 109, док је билион у српском језику 1012) литара ваздуха. Један од најновијих производа је тонер за штампаче, а Graviky Labs ће наставити са даљим усавршавањем својих производа.

Извори:
http://www.graviky.com/
http://edition.cnn.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име