Насловна Живи свет И њима је зима

И њима је зима

1750
0
Време читања: 2 минута

Зима увелико показује своје лице. Градови су се забелели, температура је испод нуле, а ми се најбоље осећамо у свом дому уз шољу топлог чаја. А шта је са њима? Пси и мачке су на улици. Често помислим како су то ипак животиње и да ће се снаћи и некако већ преживети. Живимо у граду, у коме су услови другачији од оних у природи, а на улици су и животиње које су некада имале дом, навикнуте на кревет и парно грејање, несрећно изгубљене или избачене (неодговорно власништво је посебна и опширна тема).

Недавно се на интернету појавило једноставно упутство како направити кућицу за пса (или мачку) од картонске кутије, што је инспирисало младе људе. Како је више глава паметније од једне, а више руку вредније од две, група београдских студената се окупила како би бар неке од наших крзнених пријатеља на улици спасили од смрзавања. Повезала их је друштвена мрежа фејсбук и неизмерна љубав према животињама. Иако су у почетку имали мањих проблема са простором у коме ће правити кућице, свој кутак су пронашли у просторијама које им је уступио Факултет ветеринарске медицине, где се свакодневно окупљају. Имала сам прилику да их посетим и да се уверим колико су ти људи ведри и колико се забављају радећи нешто племенито. Материјал сами набављају, али то их не спречава да своју акцију наставе. Расположени су за све врсте помоћи, за донације у виду материјала или новца, а радо примају и нове чланове у тим. Труде се да готове кућице поставе у свим деловима Београда. Нажалост, дешава се да оне буду уништене, украдене или бачене као отпад, што из незнања, што намерно. То не обесхрабрује ове младе људе чији је мото „Не могу они да униште, колико ми можемо да направимо”.

20181204_220551.jpg

А једну овакву кућицу можете направити и ви, потребно вам је:

  • већа картонска кутија
  • стиропор (дебљине 2 цм и 5 цм)
  • најлон или грађевинска фолија
  • лепљива трака
  • маказе

Кутију обложите са свих страна стиропором дебљине 2 цм, ради изолације, а потом је увијте у најлон или грађевинску фолију, остављајући слободну само страну кутије кроз коју ће животиња да улази. Унутар кутије поставите стиропор од 5 цм као „под”. Кућицу поставите на месту које је заклоњено од снега и ветра. Ако желите, у кућици можете оставити чинијицу топле воде и мало хране.

20181218_224324.jpg

Честитам, учинили сте добро дело!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име