Насловна Вести Свет Норвешки NBT се придружује компанији Windvision у реализацији 800 МW ветроелектрана у...

Норвешки NBT се придружује компанији Windvision у реализацији 800 МW ветроелектрана у Србији

1108
0
Време читања: 2 минута

NBT AS (NBT), компанија са седиштем у Ослу која инвестира у ветроелектране велике снаге, постала је партнер компанији WВ International (раније Windvision) у развијању пројеката ветроелектрана у Србији укупне снаге 800 MW. Компаније ће на српском тржишту наступати под именом WV-NBT Србија.

WV International је 2010. године започео рад на пројектима ветроелектрана у Србији. Пројекти су сада у напредној развојној фази и спремни су за реализацију под транспарентним, конкурентним и адекватним тржишним условима, које ће најављени систем аукција омогућити.

WV International послује у области обновљивих извора енергије скоро 20 година и присутан је у осам земаља: Холандији, Белгији, Француској, Шпанији, Мароку, Србији, Сенегалу и Тунису. Успешно је реализовао преко 200 MW пројеката ветроелектрана у Белгији и Француској, ишодовао дозволе за преко 800 MW и израстао у тим од преко 50 запослених са експертизом за целокупан животни циклус пројеката изградње постројења која користе обновљиве изворе енергије.

NBT развија пројекте ветропаркова и управља овим електранама на тржиштима у развоју. Компанија је основана 2004. године са седиштем у Ослу у Норвешкој, а најактивнија је у Кини и Украјини. NBT је пустио у рад ветроелектрану у месту Баиченг, у провинцији Јилин у Кини, инсталисане снаге 50 MW. То је је био први пројекат за производњу електричне енергије из енергије ветра који је обезбедио пројектно финансирање у Кини. Касније, током 2011. и 2012. године, NBT је пустио у рад и ветроелектране Linxi I i II, инсталисане снаге 100 MW, које се налазе у Унутрашњој Монголији. У Украјини је NBT други по величини произвођач и оператер енергије ветра, са пројектима Zophia од 800 MW и Sivashenergoprom од 250 MW.

Будући да стално разматра прилике за пројекте и на осталим тржиштима у развоју, NBT је препознао Србију као поуздано окружење за зелену енергију и одлучио да удружи снаге са компанијом WV International како би заједнички реализовали портфолио пројеката.

Циљ је да се до 2026. године пусти у рад 800 MW ветроелектрана, а првих 168 MW ће бити на мрежи већ 2023. године. WV International и NBT ће развити и изградити ветроелектране у складу са међународним стандардима који одговарају захтевима Европске банке за обнову и развој (EBRD) и Екваторским принципима. Ветроелектране ће значајно допринети привредном развоју, донети значајне пореске приходе, обезбедити до две хиљаде радних места током изградње и имати трајан економски утицај чак и након завршетка изградње. Такође, ови пројекти ће значајно повећати удео обновљивих извора у укупној потрошњи електричне енергије у Србији, што је један од најважнијих циљева енергетског сектора Републике Србије.

Извор: Саопштење

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име