Насловна Живи свет Животиње Нова врста лептира у Србији – Tarucus balkanicus

Нова врста лептира у Србији – Tarucus balkanicus

1070
0
Време читања: 2 минута

Tarucus balkanicus је врста лептира из породице плаваца (Lycaenidae), која у Европи насељава само Кипар и Балканско полуострво. На Балкану ова врста ипак није забележена у Словенији и на грчким острвима, а доскоро није била ни у Србији.

У августу 2021. године, на подручју Предела изузетних одлика „Долина Пчиње“, екипа удружења ХабиПрот је уочила четири јединке ове врсте, три мужјака и једну женку. На крају се укупан број примећених јединки повећао на шест. С обзиром на то да овај лептир живи у топлим пределима и то искључиво тамо где постоји биљка драча (Paliurus spina-christi) којом се храни, долина Пчиње на крајњем југу Србије представља одлично станиште за Tarucus balkanicus.

Станиште Tarucus balkanicus у Србији и биљка драча
Извор: aes.bio.bg.ac.rs 

Потрага за овим лептиром почела је још у априлу 2021. године, али је прво због превише ниских температура било могуће само тражити потенцијална станишта. Након упорних али, нажалост, безуспешних покушаја у мају и јулу, истраживачи су коначно у августу угледали неколико примерака овог лептира. Успели су неке од њих и да фотографишу, а слике су заиста феноменалне. У игледу мужјака ове врсте доминирају крила чија боја је најчешће плава са браон шарама, али понекад видимо и прелаз ка светло смеђој. Женке имају смеђе обојена крила. Вредну екипу која је месецима трагала за врстом Tarucus balkanicus чинили су Иван Тот, Милан Ђурић, Михаило Вујић, Филип Вукајловић, Видак Лакушић и Слободан Стевчић.

Tarucus balkanicus
Извор: alciphron.habiprot.org.rs

Један проблем је остао након овог сјајног открића. Наиме, овај лептир није имао народно име по којем би га било лакше запамтити у нашим крајевима него по латинском називу. ХабиПрот је позвао људе да се укључе у смишљање креативног имена за ову врсту. Поред бројних одличних предлога попут драчин плавац и пчињски плавац, ипак је превагнуо назив драчац, како би се истакао значај његове биљке хранитељке.

Захваљујући ХабиПроту можемо рећи да је Србија богатија за још једну врсту лептира, па тако сада имамо укупно чак двеста једну описану врсту!

Извори:
https://aes.bio.bg.ac.rs/index.php/
https://www.researchgate.net/
http://www.pyrgus.de/
https://www.facebook.com/habiprot/
https://alciphron.habiprot.org.rs/
http://www.mahmiyat.ps/ 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име