Насловна Вести Шта повезује тенис и нову врсту пужа?

Шта повезује тенис и нову врсту пужа?

1478
0
Време читања: 2 минута

Зоолог Владимир Пешић и биоспелеолог Јозеф Грего пронашли су нову врсту пужа у крашком извору у Црној Гори. У априлу 2019. године, ови научници су на Вријешком врелу, крашком извору близу Подгорице, пронашли врсту пужа из рода Travunijana. Испоставило се да је у питању врста која до тада није била описана, а назвали су је Travunijana djokovici, по Новаку Ђоковићу.

Љуштура Travunijana djokovici
Извор: https://subtbiol.pensoft.net/

Изувијана љуштура овог пужа је дугачка 2 до 3 милиметра, купастог је облика и млечнобеле боје. Travunijana djokovici је прва врста овог рода пронађена у сливу Скадарског језера и једина нађена ван слива реке Требишњице. Још увек, међутим, није јасно распрострањење врста овог рода и не зна се одакле је и како новооткривена врста стигла до Вријешког врела. Једно од објашњења које се разматра је постојање путева подземних вода који повезују ова два слива.

Љуштура Travunijana djokovici
Извор: http://www.sci-news.com/ 

Научници сматрају да би пратећи категорије црвене листе (IUCN), Travunijana djokovici требало да спада у рањиве врсте и да би највећи проблем по ову врсту могле да представљају промене животне средине узроковане људском активношћу.

Тип локалитета на каквом се може наћи Travunijana djokovici,
Извор: https://subtbiol.pensoft.net/ 

Пешић и Грего су истакли да је прикупљање и анализирање узорака са неприступачних станишта веома напоран и тежак посао, па су им били потребни „енергија и ентузијазам Новака Ђоковића“ да успешно спроведу истраживање, одакле је и потекла идеја за име нове врсте. Свој рад научници су објавили у часопису Subterranean Biology.

Како су и сами аутори у свом раду навели, многе ствари везане за ову новооткривену  врсту пужа су нам још увек мистерија. Пред научницима је несумњиво период напорних и детаљних истраживања, али љубитељи науке зато могу бити сигурни да ће наредних година имати занимљиво и квалитетно штиво.

Извори:
https://subtbiol.pensoft.net/
http://www.sci-news.com/
https://www.eurekalert.org/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име