Насловна Живи свет Животиње Нова врста сићушног мајмуна откривена у басену Амазона

Нова врста сићушног мајмуна откривена у басену Амазона

1221
0
Време читања: 3 минута

Мармосети су мајмуни из породице Callitrichidae, која чини једну од пет породица у склопу групе Platyrrhini. Ове врсте примата се срећу искључиво на подручју Централне и Јужне Америке, по чему је и цела група добила назив „мајмуни Новог Света“. 

Дужина тела одраслог мармосета је око 20 центиметара, па нам ове јединке комотно могу стати у шаку. Брзо и вешто се крећу по дрвећу, чиме подсећају на веверице. Женке мармосета најчешће рађају близанце, што се ретко може уочити код других врста сисара. Карактерише их велики број примитивних особина у односу на остале породице мајмуна: уместо ноктију поседују канџе, недостају им умњаци, температура тела им је променљива, а мозак слабије развијен у односу на остале мајмунолике врсте. Хране се смолом из дрвећа, инсектима и бобицама, понекад ситнијим животињама. Због свог симпатичног изгледа чувани су као кућни љубимци још од 17. века.

Мармосети из рода Mico
Извор: nature.com 

Амазонски мармосети из рода Mico насељавају шуме у Бразилу које нестају све интензивнијом сечом дрвећа зарад добијања плодног земљишта. Северни део Амазона познат је по честим крчењима шума и пожарима, а сматра се да је одговоран за половину глобалне промене употребе земљишта у претходних 30 година, будући да се услед дефорестације огољене површине које су некада припадале басену Амазона користе претежно за узгој различитих биљних култура. Занимљиво је да се не могу пронаћи подаци о смањивању популације мармосета у овој регији, што би се очекивало, узимајући у обзир да им је природно станиште угрожено. Ипак се сматра да се ово запажање може приписати генералном мањку података о овим животињама.

Дефорестација у Бразилу,
Извор:
theguardian.com

Нова врста овог минијатурног мајмуна из рода Mico пронађена је у шумама једне од 26 бразилских држава под називом Мато Гросо. Ова област спада у такозвани “лук дефорестације”, 2500 километара дуго подручје јужне границе басена Амазона у Бразилу познато по интензивном крчењу шума. Детаљан приказ статистике за процес дефорестације у држави Мато Гросо можете погледати овде. Мармосет је назван Mico schneideri по Хорацију Шнидеру, приматологу који је дао велики допринос истраживањима у области еволуције и диверзитета мајмуна. 

Шнајдеров мармосет
Извор:
scitechdaily.com

Шнajдеров мармосет има крзно на леђима сивкасте боје, при чему је доњи део тела покривен крзном крем-сребрних нијанси са примесама наранџасте на крају екстремитета. Издужени секутићи у његовој вилици служе за прављење рупа у стаблу дрвета како би се мармосет домогао смоле или инсеката. Дугачак је од 14 до 18 центиметара, са репом дужим од тела. Поседује све већ наведене карактеристике мармосета, укључујући и примитивне особине. 

С обзиром на то да чак 16 врста мармосета из рода Mico насељава подручја басена Амазона захваћених дефорестацијом, потребно је лоцирати шумске пределе на којима живе како би се ове сићушне животиње заштитиле од истребљења.

Извор: https://scitechdaily.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име