Насловна Човек и планета Национални парк „Ђердап”

Национални парк „Ђердап”

903
0
Извор: turisti.rs
Време читања: 4 минута

У североисточном делу Србије, дуж 100 km обале Дунава и на 63 786 ha површине налази се Национални парк „Ђердап”. Одликује се богатом флором и фауном, као и очуваним стаништима животињског света као што су ливаде, клисуре, шуме, кањони и сама река Дунав са својим притокама. 

Путеви који воде до Hационалног парка „Ђердап” су из три правца и то Ђердапском магистралом из Београда, Ђердапском магистралом из Кладова и Ниша, преко Бора, Зајечара и Милошеве куле регионалним путем.

На овом подручју место за живот нашле су многе врсте сисара, птица, гмизаваца, водоземаца и риба. Од сисара, на овом простору живе видра, рис, све врсте слепих мишева карактеристичне за Србију, шарени твор и друге. Оне спадају у строго заштићене врсте, док већина осталих врста сисара припада категорији „заштићене дивље врсте”. Свој дом на овом подручју има 270 врста птица. Неке врсте, као што је белоглави суп, су некада биле редовни становници Ђердапа, док су у данашње време само повремени посетиоци. Поред богате фауне, у Националном парку „Ђердап” могу се, захваљујући погодној клими која се не одликује великим температурним колебањима, наћи и неке реликтне врсте флоре (потомци изумрлих врста које су живеле у давним геолошким епохама), међу којима је и свима добро познат јоргован. Вегетација насељава и кречњачке стене које представљају погодно станиште чак и за жбунасте и полужбунасте биљке као што је тиса.  

За љубитеље пешачења, стаза Мали Штрбац је идеална за рекреацију и уживање. Ова стаза почиње са Ђердапске магистрале, и то на месту које се зове Голо брдо, а завршава се на видиковцу Мали Штрбац који се налази на 626 м надморске висине. Од крајње тачке пешачка тура се може наставити до Плоча и обићи три видиковца, а затим се на Ђердапску клисуру спустити шумским путем. 

Како би се утисак употпунио, ту је и пешачка стаза Велики Штрбац која почиње такође са Ђердапске магистале, али са места званог Пецка бара и завршава се на видиковцу Велики Штрбац, који представља највиши врх планине Мироч, и то на надморској висини од 768 м.

Мали Штрбац
Извор: npdjerdap.rs/ 

Бројни споменици који представљају културно-историјске знаменитости јединствени су по начину градње. Идеални су за обилазак љубитеља историје. У њих спада Лепенски Вир, најзначајније и највеће мезолитско и неолитско археолошко налазиште. Име је добио по дунавском виру и био је седиште једне од најважнијих и најсложенијих култура праисторије. На овом налазишту је током ископавања пронађено рибарско ловачко насеље са зачецима култивације и доместикације. 

Стари утврђени град, Диана, такође представља културни споменик и он је смештен испод хидроелектране Ђердап I. Утврђење је изграђено у време Дачких ратова и данас се налази под заштитом Републике Србије. У Националном парку „Ђердап” налази се и Голубачка тврђава. Не може се навести тачан датум њене градње, али се зна да је саграђена из три дела, а то су Предњи град, Задњи град и Горњи град, који је саграђен у време српске владавине. Утврђење има велики значај јер се преко њега некада контролисала пловидба Дунавом. 

Још једна од значајнијих монументалних грађевина је и Трајанов мост који је један од симбола Ђердапске клисуре, изграђен по наредби римског цара Трајана чији је циљ био да се споје Горња Мезија и Дакија. Данас се на том месту могу видети само остаци првих стубова, јер је мост срушен под налетом напада варвара. Поред Трајановог моста, изнад Ђердапске клисуре налази се и Трајанова табла која је уклесана у стени. Она је подигнута на римском путу који се пружао од Београда до Лимеса на Дунаву. На овој табли се налази латински натпис који је посвећен римском цару Трајану. 

Сви наведени културни споменици причају своју причу. Уколико их у својим пешачким турама посетите и своју пажњу и машту усмерите у правцу у којем дува ветар можда и чујете њихову историјску причу. 

Ђердапска клисура је током историје представљала место настајања култура, као и изузетних грађевинских подухвата и ратних похода, док је данас место које се може назвати оазом и једно је од најлепших у Србији. 

Национални парк „Ђердап” је идеално место за одмор и релаксацију који су од изузетног значаја у данашњем начину живота. Где год да се нађете у датом тренутку, дах ће вам одузимати предивни пејзажи. Ваше тело ће вам бити захвално што сте издвојили време да упијате благодети природе које пружа овај национални парк. 

Извор: npdjerdap.rs/ 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име