Насловна Активизам и едукација Отворен конкурс за уметнике „О Прихватању Непожељног“

Отворен конкурс за уметнике „О Прихватању Непожељног“

1476
0
Време читања: 2 минута

Пријавите се до 15. новембра 2022. и освојите награду од 3.000,00 евра! Покривени су и трошкови продукције вашег уметничког пројекта у Хрватској.

У оквиру пројекта, међународни јавни позив и стручни жири ће изабрати уметника или уметнички колектив чији рад ће на најадекватнији начин задовољити критеријуме утврђене конкурсом, односно:

  • Рад треба да комуницира са природним и друштвеним контекстом, односно идеја рада мора дасадржи специфичне појаве и проблеме локације,
  • Рад треба да подстиче кретање људи и упознавање природе,
  • Рад треба да покаже сензитивност према становништву и природи.

Уметничка инсталација ће користити сакупљени отпад са локације, искуство људи који заједно раде на сакупљању отпада, рибарску традицију и културу везану за рибарску , као и природну и културну баштину овог краја као елементе за настанак рада.

Могућност да се уметник упозна са специфичностима овог подручја омогућиће му резиденцијални боравак у селу Лончари код Велебита – Карин Горњи, Хрватска. Pueblo Escondido – Artist in Residence Program – Уметност за животну средину и природу је међународни уметнички програм за очување природе који ће обезбедити смештај и храну током боравка. У интеракцији уметника са природним контекстом и друштвеним феноменима, награђени уметник ће моћи да се припреми за разраду идеје и конкретизацију одабране уметничке инсталације.

За првонаграђени рад одабраном аутору осигуран је  хонорар у износу од 22.000,00 куна бруто (3.000,00 евра), уз трошкове израде.

Након реализације, уметничка просторна инсталација/скулптура биће постављена на јавном простору. Наша намера је да наставимо да се бавимо еколошким проблемима кроз радионице и јавне позиве и да комуницирамо кроз инклузивне друштвене и уметничке акције које ће континуирано указивати на друштвене и економске проблеме у локалном контексту. Ово су први кораци у стварању вишегодишње поучне Велебитске стазе која повезује људе различитих друштвених, националних и културних профила.

У оквиру пројекта еколошке акције, јавни позив и резиденцијални програм уметника у Лончарима у центар промишљања постављају изоловану, искључену и непожељну тему у локалном контексту, према којој је могуће променити однос кроз едукацију и јавну комуникацију проблема.

Указивањем на њену негативну перцепцију стручњаци, уметници и медији могу много да ураде да промене видљивост и перцепцију и утичу на процес промене гледишта према овом значајном феномену. Кроз еколошке теме, почев од морских ливада и њиховог значаја за екосистем и квалитет живота риба, преко стакла и отпада, кроз уметничке и друге друштвене акције и подршку медија, залажемо се за здраво друштво, засновано на знању и инклузији.

Овај позив је отворен за све појединце или колективе, за идеје или концепте елаборираних уметничких пројеката у следећим областима савремене уметности:

  • Интермедијалне и истраживачке уметничке праксе;
  • Уметност и наука;
  • Био-арт;
  • Уметност природе;
  • Звучна уметност и експериментална уметничка дела.

Позив за достављање уметничких предлога је део већег еко-пројекта IT IS NOT TOO LATE  који се фокусира на морске ливаде и њихов значај за цео екосистем и непожељне елементе у нашем окружењу.

Више информација о пројекту пронађите на следећем линку:

https://morskelivade.com/javnog-medunarodnog-poziva-za-umjetnike-i-umjetnicke-kolektive/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име