Насловна Свет око нас Земљиште Образовање за одрживи развој

Образовање за одрживи развој

1172
0
Време читања: 2 минута

У Средњој школи и гимназији Архимед у Београду, у оквиру изборног предмета Образовање за одрживи развој, у уторак 18. маја, организовано је стручно предавање за ученике другог разреда. На овом предавању представљен је концепт одрживог развоја и пружен увид у међузависност људских активности и окружења.

Овај пројекат је реализован у сарадњи удружења Дете – заштитник планете, удружења Екогенеза и Средње школе и гимназије Архимед, а предавање је држала Бојана Живковић, мастер аналитичар заштите животне средине са вишегодишњим искуством у области образовања о заштити животне средине. 

„Ученицима је пружена могућност да сагледају значај одрживог развоја на конкретним примерима из окружења уз осврти и на глобална дешавања. Надамо се да смо успели да подстакнемо њихово интересовање да ову широкообухватну тему истражују и ван наставе, упознајући их са појединим интересантним алатима као што је калкулатор персоналног угљеничног отиска”, истиче Бојана Живковић. 

У другом делу предавања, које се односило на земљиште и храну, поред основа загађивања и заштите земљишта, било је речи и о одрживој пољопривреди, али и веома актуелним темама у нашем друштву као што је бацање хране и последице ове лоше навике. 

То је одличан пример из свакодневног живота где можемо сагледати и какав утицај наше активности имају на сва три елемента одрживог развоја – економију, друштво и животну средину. Када знамо да се у Србији, просечно, по становнику баци 30 до 40 кг хране годишње, можемо да разговарамо о томе колико се гасова са ефектом стаклене баште ослободи на депонији управо из те количине бачене хране, затим колико се ресурса попут производних сировина и енергије беспотребно потроши и колику новчану штету то производи, док за то време постоји огроман број људи који немају довољно хране. Након тога, анализирамо наше уобичајено понашање везано за исхрану и проналазимо начине да смањимо негативни утицај. Са оваквим приступом свако од нас може живети у складу са одрживим развојем. 

Као што чувена индијанска мудрост каже: „Ми Земљу нисмо наследили од предака, ми смо је позајмили од наших потомака!”

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име