Насловна Активизам и едукација Прикључите се светском покрету, очистимо планету заједно!

Прикључите се светском покрету, очистимо планету заједно!

2765
0
Време читања: 5 минута

2007. године у Естонији група људи је приметила колико смећа се баца на недозвољена подручја (илегалне депоније), поготово у прелепе шуме које покривају огромну територију ове земље. Одлучили су да ће очистити земљу за само један дан како би показали колико смећа бацамо и да се нешто мора променити. Да би успели морали су да окупе волонтере, али и организације које ће их финансирати (потребни су багери који ће односити смеће, техничка опрема и слично). Веома брзо је број волонтера порастао од 20 до 620, а добили су подршку од преко 500 организација. Тако је настао покрет Let’s do it!

Следеће на реду је било одредити количину смећа и његове локације. За то су развијене посебне апликације тако да су људи користећи GPS могли лако да означе сваку тачку на којој постоји отпад. Обележавање места са отпадом пре самог дана чишћења омогућило је да ефикасније искористе дан и уклоне више смећа. Да би привукли још више људи успели су да добију и подршку медија и познатих личности које су бесплатно промовисале њихову акцију. Две недеље пре заказаног датума укупно је било пријављено само 10 000 волонтера.

3. маја 2008. појавило се чак 50 000 људи што чини 4% популације Естоније. Успели су да сакупе 10 000 тона илегалног отпада за само 500 000 еура и пет сати труда. Влади Естоније би због ограниченог броја људи чији је то посао требало три године и 22 500 000 еура.

Прича се полако прочула. У другим државама људи су били инспирисани да ураде исто.

  • Литванија и Летонија 2009. године са 250 000 волонтера
  • Португал 2010. године (200 000 волонтера). Исте године Словенија је окупила 270 000 волонтера што чини 13% популације Словеније
  • Велике акције су одржане и у Албанији (волонтирало 5% грађана) и Бугарској (13%)

Наредних година организован је велики број Let’s do it!догађаја у различитим земљама. За сада апсолутни рекорд у броју окупљених волонтера носи Словенија (14%).

Можемо рећи да се покрет проширио као пожар када је основана Let’s do it!World невладина организација која за циљ има не само велико спремање планете Земље већ и подизање свести на светском нивоу, увођење промена које ће омогућити да се светски проблем са отпадом реши једном за свагда. Организацију финансирају Министарство спољних послова Републике Естоније, Министарство за животну средину Републике Естоније, Национална фондација за цивилно друштво и др. Будући да је ове године 100 година од оснивања Републике Естоније, то је био један од разлога за оснивање покрета World Cleanup Day. Важно је да ова акција има подршку UNEP-а (United Nations Environment Programme) јер је у потпуном складу са програмом Уједињених Нација о одрживом развоју.

Огранци Let’s do it! су оформљени у 155 земаља света међу којима је и Србија (при чему су неки тимови активни већ неко време, а други су у процесу припрема за 15. септембар). На њиховом сајту можете погледати мапу оформљених тимова.

Главни партнери Let’s do it!World су JCI (Junior Chamber International) и Trash Hero – ове три невладине организације заједно организују Светски дан чишћења, а огранци све три организације су присутни и код нас.

Иза организације Let’s do it!Serbia стоји Зелени развојни центар из Сремске Митровице, који је званичан партнер Let’s do it!World.

Trash Hero је основан на Тајланду 2013. године. Током наредних пет година успели су да оснују тимове у шездесет једној земљи углавном у Азији, али имају тимове и у САД, Чешкој и Швајцарској. Код нас је тим основан у фебруару ове године и до сада су имали шест акција. Из организације наводе да имају подршку ЈКП „Градска чистоћа“, ЈКП „Зеленило“ и Министарства заштите животне средине поводом одржавања Светског дана чишћења. Наводе и да је најзначајнији спонзор у Србији Ekostar Pak, привредно друштво са циљем смањења амбалажног отпада у животној средини и успостављања оптималног система за управљање оваквим отпадом.

На светском нивоу је планирано да се 15. септембра окупи 380 милиона волонтера из 150 земаља што представља 5% светске популације. Идеја је да ово буде највећа еколошка акција у историји! Зелени талас ће започети на Новом Зеланду, а завршиће се 36 сати касније на Хавајима.

У Србији се очекује око 5000 волонтера. Формирано је  50 тимова, при чему 20 у Београду, али се очекује учешће још барем 20 градова. Циљ је уклањање 2000 тона смећа.

Из Let’s do it!Serbia истичу да се акција неће зауставити на овоме, већ ће се наставити и будућим акцијама чишћења, али и подизањем свести о значају екологије, заштите животне средине, пошумљавања и рада са децом. Ми се томе унапред радујемо ☺

Уколико сте вољни да нешто промените у свом окружењу и упознате дивне људе ми вас позивамо да се прикључите акцији. Наравно, многи ће скептично рећи да не желе да чисте туђи отпад и да они уредно бацају своје смеће у контејнер. Знам, и ја исто, па шта? Желите ли промену, морате сами нешто предузети. А од тог тренутка имаћете свако право да захтевате исто и од других.

Мала помоћ за све оне који би хтели да се прикључе акцији: ради овог дана направљена је посебна платформа за мапирање отпада ради боље организације. Овде можете видети где је највећа количина отпада на свету. Да бисте сами могли да обележите локације можете користити WorldCleanup апликацију доступну за Android и iPhone.

За крај желимо да поменемо да су и Avala Green LifeEKO-Pančevački rit и Ne Prljaj. Nemaš Izgovor., организације које се код нас такође баве чишћењем и подизањем еколошке свести. Можда неко неће моћи да волонтира 15. септембра, али то није смак света. Ове организације имају акције веома често и ви сте наравно добродошли.

А сада пар слика из претходних акција у Србији.

Ада Циганлија 02. јун 2018. Акценат стављен на опушке као вид отпада на који не обраћамо пажњу

Наши малишани у акцији
Очишћено језеро Трешња код Авале уједињеним снагама Avala Green Life и Trash Hero Beograd
Avala Green Life у акцији чишћења

 EKO-Pančevački rit у акцији чишћења

За много више детаља и планове акција посетите и :
volonter.rs
facebook.com/trashherobeograd/
facebook.com/letsdoitserbia/
facebook.com/svetskidanciscenja/
facebook.com/avalagreenlife/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име