Насловна Активизам и едукација Одбранимо реке Старе планине – није време за растанак

Одбранимо реке Старе планине – није време за растанак

2208
3
Ивор: Одбранимо реке старе планине
Време читања: 4 минута

1997. године Стара планина је проглашена парком природе, јер се одликује разноврсном флором и фауном, као и геолошким, геоморфолошким и хидролошким карактеристикама. Ово природно добро је због свог изузетног значаја под заштитом државе…под заштитом државе… ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ?! Да, још једна мала иронија у низу коју можемо да чујемо у Србији.

У овом рају се већ годину дана води битка против сивила који му прети, против потпуног нестанка магије, лепоте, живота. Влада Републике Србије хоће да изгради мале хидроелектране на подручју које је заштитила. Можда је заборавила, али постоји неко ко ће је подсетити, а то су пре свега људи који живе на овом подручју. Како имају потешкоће да кроз медије прошире вест о актуелним догађајима направили су facebook групу и instagram профил путем којих су успели да уједине преко 60.000 људи.

На овај начин успешно је организован и протест 2.9.2018. године у Пироту одакле је јасно и гласно одјекивало: „Хоћемо реке, а не цевовод!”

Како наводи www.b92.net један од покретача иницијативе „Одбранимо реке Старе планине” је  Александар Јовановић Ћута. „Људи ће сами бринути о рекама Старе планине и одлучивати о њиховој судбини. Уколико власти не прогласе мораторијум на изградњу миницентрала на заштићеним подручјима, прогласићемо „еколошку аутономију за подручје Старе планине”. „Где год се појави неки багер, физички ћемо га спречити или ћемо га демонтирати, сасвим је свеједно”, рекао је Јовановић, што је дочекано громогласним аплаузом.

Протесту су присуствовали Декан Шумарског факултета у Београду др Ратко Ристић и др Предраг Симоновић са Биолошког факултета у Београду. Др Ристић се у свом говору осврнуо на догађај из Децембра 2017. године када је Министарство заштите животне средине признало грешку, повукло сагласност на студију о процени утицаја МХЕ на реци Височици, чиме је пројекат требало да буде обустављен. Др Симоновић указао је на чињеницу да би речни свет могао бити озбиљно угрожен након изградње мини-хидроелектрана. Обојица стручњака су се сложила да МХЕ не загађују околину већ је потпуно уништавају.

На нашем блогу можете да прочитате детаљније о МХЕ.

На поменутој facebook страници, међу бројним доказима о већој штети него користи коју би направиле МХЕ, може се пронаћи и извештај међународне организације BANKWATCH Network. Према овим подацима термоелектране у Србији произведу 79% електричне енергије, док је 21% произведено из великих хидроелектрана попут Ђердапа, стога би укупна корист од мини хидроцентрала била незнатна. Наводе да би Србија изгубила 100% планинских река да би се добило мање од 1% електричне енергије.

Организатори и учесници протеста у Пироту најављују да ће, уколико после овог протеста скупштина и Влада Републике Србије не промене своју одлуку, бити организован протест у Београду.

Ако је неко у потрази за овим бајковитим пределима, зеленим мозаиком  бескрајних таласастих ливада, кристално плавим рекама и њиховим шашавим становницима, музиком магичних водопада, леком за душу и тело, осим у машти на југо-истоку Србије постоји такво место – Стара планина. Поред колевки двеју река, Нишаве и Тимока, на овим просторима станују и Топлодолска река, Височица, Дојкиначка река, Јеловичка река и Росомачка река.

Клисуре и кањоне које су направиле ове реке умиљавајући се Старој планини,  многи описују као права геоморфолошка ремек дела а прави примери за то су Росомачки лонци и кањон Темштице.

Росомачка клисура (лево) и Кањон Темштице (десно)
Извор: https://www.youtube.com/ ; http://serbianoutdoor.com/

Међу водопадима на Старој планини пронаћићемо и оне који заузимају друго и треће место највиших водопада у Србији, Калуђерски скокови и Копренски водопад.

Водопад Копрен (лево) и Калуђерски водопад (десно) Калуђерски скокови (лево) и  Водопад копрен (десно)

На нашем блогу можете прочитати и једно занимљиво искуство о успону на Миџор.

За крај представљамо најмлађе супер хероје које бране реке Старе планине.

ДОМОВИНА СЕ БРАНИ ЛЕПОТОМ

Домовина се брани реком
И рибом у води
И високом танком смреком
Што расте у слободи
Домовина се брани цветом
И пчелом на цвету
Маком и сунцокретом
И птицом у лету
Домовина се брани књигом
И песмом о небу
Сестрином сузом мајчином бригом
И оним брашном у хлебу
Домовина се брани лепотом
И чашћу и знањем
Домовина се брани животом
И лепим васпитањем

Љубивоје Ршумовић

3 КОМЕНТАРИ

  1. Odlican tekst, samo mala ispravka sto se vodopada tice. Dva najvisa vodopada Srbije su Kaludjerski skokovi (232m) I Koprenski vodopad (104m) I oba se nalaze na Staroj planini.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име