Насловна Животни стил Одећа која расте са дететом

Одећа која расте са дететом

1431
0
Време читања: 3 минута

Већ годинама је познат податак да је текстилна индустрија други по реду највећи загађивач планете. На основу ове поражавајуће чињенице, многи су смањили своје потребе за гардеробом, окренули се куповини половне одеће или пак почели да улажу у квалитетне и дуготрајне комаде од одрживих брендова. Но, готово увек се из овога изузимају дечје потребе за гардеробом, које, природно, захтевају чешћу куповину услед брзог раста деце. Одевање деце, од новорођенчади до школараца, поред лошег утицаја на животну средину, представља и велики финансијски подухват.

Колико је само изненађујуће за родитеље колико брзо деца прерасту одећу, а колико тек мучно куповати је на поклон неком детету због страха да му тај комад неће одговарати!

Исти проблем имао је и Рајан Марио Јасин при куповини поклона за свог нећака. Тада му се родила идеја да направи одећу која ће моћи да мења своју величину у зависности од раста детета и тиме реши проблеме свих родитеља. Тако је настао Petit Pli, бренд дечје одеће која расте заједно са дететом.

Извор: smithsonianmag.com

Рајан је, служећи се звањем аеронаутичког инжењера, а инспирисан јапанским модним дизајнерима и оригами техником савијања папира, створио ове несвакидашње одевне предмете.

Како он каже, „Petit Pli је створен са намером да служи потребама модне индустрије – потребом за иновацијом, одрживошћу, етиком; као и да користи деци, јер она заслужују одећу која је створена ради њих, а није само умањена верзија гардеробе намењене одраслима”.

У периоду до 2 године живота, дете у просеку промени седам величина. Одећа ове компаније производи комаде који су погодни за дете од трећег месеца живота, па све до треће године. Својим каталогом обухватају првих девет година живота детета.

Извор: www.forbes.com

Материјал је отпоран и издржљив током година, но, и да се оштети, ови комади гардеробе не би требали да заврше у отпаду, јер је материјал погодан за рециклажу. Међутим, многи родитељи су овом бренду замерили на овој врсти материјала. Наиме, за постизање растегљивости која је суштина овог патента, потребно је користити синтетичке материјале. Многи родитељи не желе да им пластика буде у директном контакту са кожом деце. Због тога се Petit Pli фокусирао на одећу која не представља први слој у одевању – јакне, кабанице, панталоне намењене игрању напољу, одећу отпорну на кишу и ветар и слично.

Набори на одећи су окренути према земљи како би кишне капи или мрвице лако склизнуле, а ови одевни предмети могу се спаковати до те величине да могу стати у џеп родитеља, те се рецимо јакна може лако извући у случају изненадне промене времена.

Извор: fastcompany.com

Овај патент Рајану је донео међународну награду „Џејмс Дајсон” која се додељује студенту који произведе најиновативнији производ који се у својој основној идеји заснива на одрживости.

Ова идеја је још једна у низу решења питања претеране куповине, међутим, може имати и дубље, психолошко значење, јер њен оснивач верује да овим начином одевања у деци темељи основе штедње и здравих навика, бар када је куповина одеће у питању. Рајан сматра да модна индустрија вапи за великом променом, а одећа је, како он тврди, „наша друга кожа”.

Оно што стоји је да овако мали кораци посвећених и амбициозних људи, уз нашу освешћеност, воде у чистију будућност.

Извори:

www.forbes.com

www.smithsonianmag.com

www.fastcompany.comwww.weforum.org

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име