Насловна Вести RERI i WWF: Тражимо да се грађани Србије изјасне о изменама Закона...

RERI i WWF: Тражимо да се грађани Србије изјасне о изменама Закона о водама

790
0
Време читања: 2 минута

Петиција за расписивање референдума

Београд, 15. јул 2021. године – Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину – RERI и Светска организација за  природу – WWF позивају грађане Србије да својим потписима подрже петицију за расписивање референдума о неуставним и незаконитим измена Закона о водама.

Чланом 2. Закона о референдуму предвиђено је да грађани референдумом одлучују о питањима из надлежности Народне скупштине. Чланом 10. истог Закона предвиђено је да акт о расписивању републичког референдума доноси Народна скупштина на предлог најмање 100.000 бирача, што RERI и WWF Adria овом иницијативом желе да постигну.

Предложеним изменама и допунама, се између осталог, мењају одредбе о начинима коришћења и давању у закуп водног земљишта. Тако се предвиђа увођење механизма „непосредне погодбе“ при давању у закуп водног земљишта у јавној својини за коришћење речних наноса и за постављање плутајућих објеката (сплавова). Овај пример показује да се Предлогом закона значајно мења регулаторни оквир управљања водама и водним земљиштем и да се никако не ради о техничким изменама за које јавност нема интерес, већ напротив, о суштинској промени процедуре одлучивања о располагању јавним добрима. На овај начин се додатно отвара простор за коруптивне активности, а елиминише принцип транспарентности и јавних набавки у располагању ресурсима који представљају најважније јавно добро – воду.

Грађани Словеније су се на недавно одржаном референдуму у огромној већини (чак 87% изашлих бирача) изјаснили против измена Закона о водама и одбили да своје водне ресурсе препусте неконтролисаној узурпацији без реалних контролних механизама. Убеђени смо да би грађани Србије у сличном, готово истом броју рекли НЕ приватизацији и узурпацији њихових река – само када би их неко питао.

Повлачење неуставног предлога Закона о водама већ је захтевало преко 40 организација цивилног друштва. 

Због тога овом петицијом позивамо све пунолетне грађане Републике Србије да искористе своје право и траже од власти подизање овог питања на референдумски ниво, јер – ВОДА ЈЕ ЖИВОТ!

Петицију можете потписати на следећем линку:
https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/izvor-zivota-trazi-izbor-zivota-zaustavimo-stetni-zakon-o-vodama

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име