Насловна Активизам и едукација Петком за будућност – први климатски протест ученика у Београду

Петком за будућност – први климатски протест ученика у Београду

1911
1
Време читања: 2 минута

Светски покрет #FridaysForFuture који је инспирисала Грета Тунберг из Шведске, стигао је и у Београд. Први климатски скуп #ПеткомЗаБудућност ће се одржати у петак, 5. априла од 16:00 у Пионирском парку у Београду.

Предвиђено је да учесници скупа буду ђаци београдских основних и средњих школа који ће имати дозволу од родитеља да присуствују скупу, као и сви остали грађани и грађанке који буду заинтересовани да им се придруже. У питању је миран скуп, где ће ученици бити на зеленој површини. Неће бити протестне шетње и током трајања скупа учесници неће напуштати Пионирски парк.

Циљ организовања протеста је отварање прилике младима из Србије да се прикључе својим вршњацима из других земаља у борби за бољу будућност целе планете.

Захтеви скупа су:

– Чињенице о тренутном стању животне средине! – Данас немамо информације о стању наше животне средине. Сведоци смо загађења ваздуха, воде и земљишта, али не знамо колико је стање заиста лоше и на који начин ћемо побољшати ситуацију.

– Хитна климатска акција! – Желимо да Србија донесе план за борбу против климатских промена која ће садржати мере смањења емисија штетних гасова, план пошумљавања и друге, неопходне мере.

– Увођење еколошког образовања на свим нивоима образовања! – Наше незнање нас је довело до овога, а образовање нас не спрема за будућност. Генерације које долазе морају имати знања о животној средини и вештине да је очувају.

Правила протеста:

  • Без насиља
  • Без рушења и прављења штете на јавној површини
  • Без остављања смећа за собом
  • Без говора мржње
  • Скуп је непрофитан и такав ће остати
  • Позивамо се на науку и до сада утврђене чињенице о убрзаним климатским променама

Ако се питате шта ви можете да урадите – понесите лепо расположење и дођите у петак да подржимо младе из Србије, као и младе широм света који се заједничким снагама боре за будућност свих нас.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име