Насловна Живи свет Животиње Плава ара – Блу више не лети слободно

Плава ара – Блу више не лети слободно

1294
0
Извор: cbsnews.com
Време читања: 3 минута

Сигурно се сви сећамо прелепог цртаног филма под називом „Рио”. Главни јунак овог цртаног филма, који је својим авантурама одушевио најмлађе представља причу о борби и нади да своју врсту може спасити. Поменути главни јунак, Блу, путује из далеке Минесоте до Рио де Жанеира како би као последњи мужјак спасио своју врсту. На путу који је препун изазова и нових познанстава, Блу проналази партнерку Џул, са њом оснива породицу и све има срећан крај, а како се ова прича завршава у реалности?

Инспирација за цртани филм 

За креирање овог цртаног филма заслужан је папагај који се звао Присли. Био је посебан јер је био једна од последњих јединки своје врсте рођених у дивљини. Присли је пронађен 2002. године, након што је његова врста нестала из бразилских шума. Уз помоћ ветеринара враћен је из Сан Дијега у Бразил, а 2006. године премештен је на приватни посед где су смештене и остале врсте угрожених папагаја. Нажалост, папагај Присли, који је био инспирација за филм „Рио” угинуо је 2014. године. Присли је имао око 40 година, а за њега је су говорили да је обожавао да лети.

Више о плавој ари и њеним карактеристикама

Плава ара потиче из породице папагаја, а њена врста назива се Cyanopsitta spixii. Име је добила по немачком природњаку Јохану Баптисту Ритер вон Спиксу (Johann Baptist Ritter von Spix), који је ову птицу довео из Бразила у Европу. Мала незгода догодила се приликом идентификација те је ова грешка исправљена 1854. године када je дат сада нама већ познат латински назив за плаву ару. Дужина тела ове птице је око 55 центиметара, од чега је само реп дугачак око 30 центиметара. Поред невероватног плавог перја које их карактерише, ту је и црни кљун који прави јасан контраст.

Начин живота и станиште 

Домовина неодољиве плаве аре је Бразил. У прошлости, док још нису биле ишезле, плаве аре су живеле у јатима. Приликом парења ових папагаја, постоји ритуал који чине храњење женки и заједнички лет. Након тога следи одабир места за становање, што је најчешће унутрашњост старих стабала, које пар ара користи дужи временски период. Када на свет дођу птићи, они без прекрасног плавог перја живе 70 дана, након чега се оно полако појављује. Плава ара се храни семењем тропског дрвећа, воћа, а понекад и орашастим плодовима. 

Угроженост, истребљење и програм заштите

Још када је откривена 1819. године, плава ара је била ретка врста. С обзиром на то да је период 19. века био обележен урбанизацијом, узрок да плава ара још тада буде угрожена био је развој пољопривреде Бразила, након периода делимичне колонизације. Огромни пад бројности популације средином 20. века био је први аларм да је овим папагајима потребна заштита. Плава ара се тада сусреће са другим животињама које уништавају гнезда и јаја, док су уништена и многа стабла која су им пружала сигурност и уточиште. Тако долазимо до тужне чињенице да је плава ара постала једна од најређих познатих птица на свету. Веома мали број јединки плаве аре је опстао и наставља да се бори. Све јединке пренете су на сигурније место и налазе се под програмом заштите који надгледа бразилска влада. Свака јединка мора бити регистрована, а план да се обнови њихово природно станиште компликован је јер су сва стабла, којима треба дуго да порасту, посечена, а била су стара и по 300 година

Проблем дефорестације, као и све већи број урбаних предела, довели су до тога да се плава ара сматра изумрлом у дивљини, иако у заробљеништву постоји око 60 јединки овог ретког папагаја. 

Многи говоре да је цртани филм закаснио са својим приказивањем, те да иако Блу проналази своју партнерку на крају, реалност је много суровија. Међутим, нека на крају овај цртани филм подсети колико нам је свима природа потребна и колико се морамо бринути о угроженим врстама.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име