Насловна Активизам и едукација Ротердамска плутајућа шума: У служби спашавања дрвећа

Ротердамска плутајућа шума: У служби спашавања дрвећа

2904
0
Време читања: 2 минута

Уз константан пораст броја становника и све већег проширивања градова, изградње тргова, стаза и паркинга, број дрвећа се константно смањује. Не у Ротердаму! Како, питате се? Културно удружење „Матични брод” израдило је иновативан пројекат инспирисан радом „У потрази за Хабитусом”, уметника Јорга Бакера.

“У потрази за хабитусом” изложба Јорга Бакера која је инспирисала пројекат плутајућих дрвећа.
Извор: оnderwerper

У питању је Покретна шума: мала плутајућа шума посађена у већ постојећим рециклираним бовама. Пројекат има велику еколошку вредност јер обухвата рециклажу и доприноси опоравку и расту шума.

Пројекат је покренут 16. марта 2016. године, након четири године дугог истраживања, тестирања и експериментисања у циљу посматрања капацитета раста, отпорности биљака на салинитет и потенцијала успешности пројекта.

Бова и холандски брест.
Извор: dobberendbos

Успешна сарадња студената Факултета примењених наука, Ван Хал Ларенстајновог Универзитета, довела је до откривања најбољег начина садње и чувања биљака у лучним водама као и утврђивања одговарајуће врсте дрвета: xоландског брестa. Та врста дрвета има убрзан раст, може да поднесе јаке ветрове и велике количине воде без претеране потребе обрезивања.

И тако, марта 2016. године, „изронила” је једна од првих плутајућих шума у историји, заиста оригиналан концепт зеленог простора, који ће допринети знајачном смањењу концентрације угљен-диоксида у ваздуху, а тиме и побољшању услова живота у граду.

Тренутак постављања дрвећа у луку Ротердама.
Извор: Portofroterdam

Овај необичан визуелни и пре свега „зелени” пројекат стоји као сјајан показатељ повезаности града и природе, подсећајући нас на позитиван утицај дрвећа и природе на наше животе.

За више о стварању пројекта погледајте:

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име