Насловна Свет око нас Екосистеми Подземни помоћници

Подземни помоћници

4898
0
Време читања: 4 минута

Када кажемо инсекти одмах помислимо на штеточине. Али нису сви штеточине и досадне „зујалице”. Један део земљишних инсеката је веома користан за само земљиште али и пољопривреду. Поред тога, одлични су биоиндикатори и храна другим животињама.

Поред кртица и кишних глиста, ове мале живуљке су можда чак и корисније. Проблем је тај што човек, кад види бубу не прави разлику, већ је само убије. Постоје многе врсте које су сличне изгледом, али имају различиту улогу и сврху у екосистему, у овом случају земљишту.

Која је улога земљишних инсеката?

Неки инсекти се користе у исхрани човека. У источиним деловима Азије неке врсте инсеката и њихове ларве се сматрају правом посластицом. Неки служе за опрашивање гајених биљака и гаје се баш у те сврхе, а у највећој мери имају значај у доприношењу да се успостави баланс у тлу, односно смањују бројност штетних биљака и инсеката. Велики значај доприносе и самом настанку земљишта и његовом одржавању.

Поред неких ваљкастих црва (Nematoda), чланковитих црва и праживотиња (Protozoa) већи број земљишних инсеката има улогу у настајању земљишта. Ови инсекти ситне земљу, обогаћују је органском материјом, проветравају земљиште (аерација) и врше хумификацију.

Какав је тај подземни свет, какву улогу имају и како изгледају видећете у даљем тексту.

Diplura из породице Hexopoda су инсекти предатори, регулишу број других штетних инсеката и посредно утичу на развој земљишта.

Скокунци и зглавкари из група паукова (Collembola) учествују у стварању хумусног слоја на површини земљишта и потпомажу разградњу органских материја у земљишту, као што је лишће, дрво, маховина и угинули бескичмењаци.

Термити (Isoptera) чувене штеточине у кући али мање познати као корисни инсекти за земљиште. Имају способност разградње целулозе за разлику од других животиња.

Такође, попци (Gryllidae) и ровци (Gryllotalpidae), познати као штеточине у башти, једнако могу бити корисни, јер копају дугачке канале у земљишту и тиме врше проветравање односно аерацију земљишта и чине га растреситим.

Ларве стрижибуба (Cerambycidae) учествују у разградњи дрвне масе у шумама. Оне буше ходнике унутар дрвета и корена и тиме омогућавају насељавање других животиња. Неке врсте су на европској Црвеној листи.

Шумски риђи мрав (Formica rufa), код нас заштићена врста, има улогу у одржавању биолошке равнотеже у шумама. Једна колонија овог мрава током године може да уништи неколико хиљада других шумских инсеката.
Један од главних и најзначајнијих инсеката јесу трчуљци (Carabidae).

Они обрађују горње земљишне слојеве и имају утицај на бројност земњишних животиња које користе у исхрани. Присуство трчуљка у башти је пожељно јер се храни штетним инсектима, а могу да једу и пужеве. У својој исхрани још и користе кропмирову златицу, јабукину муву, купусну муву, житне стенице и остало. Такође одређени трчуљци се хране семеном амброзије и других коровских биљака.

Познати тврдокрилац балегар (Coleoptera) је главни за дешавања у земљишту. Они за кратак период закопавају велику количину измета у земљиште и тиме га обогаћују органском материјом и хране друге корисне инсекте.
Мало је познато да су ухолаже (Forficula auricularia) ефикасне у сузбијању биљних ваши.

Лепотелка (Calosoma sycophanta) једе гусенице и лутке разних лептира који стварају огромну штету у шумарству. Једна већа популација је довољна да одржава биолошку равнотежу у некој шуми. Сам назив јој каже, има леп металик оклоп који се пресијава.

Добро познати бумбари (Bombus spp.) образују своја гнеза баш у земљи. Многи од њих су ефикасни опрашивачи боровнице, парадајза, плавог патлиџана, паприке и других гајених биљака. Они се појављују у пролеће када готово да нема других опрашивача међу инсектима.

Земљишни инсекти као биоиндикатори

Познато је да се земљишни инсекти користе да би се утврдила плодност земљишта, као и ниво његовог загађења.

Скокунци (Collembola) су осетљиви на пестициде и помоћу њих је лако уочити ефекте одрећених типова употребе постицида. Неке врсте већ споменутих трчуљака осетљиве су на разне токсичне материје које се користе за заштиту од штеточина, као и на неконтролисану употребу неорганских фертилизатора (ђубриво). Такође су осетљиви на промене pH вредности и влажности земљишта.

Земљишни инсекти употуњују ланац исхране. Њима се хране разне птице, глодари, водоземци и гмизавци.

Ови инсекти су јефтин и еколошки начин за сузбијање других штеточина. Размислите о овоме пре него што сипате пестицид у земљу!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име