Насловна Занимљивости Поглед на животну средину кроз сочива

Поглед на животну средину кроз сочива

1763
0
Време читања: 2 минута

Контактна сочива су неизоставни део живота великог броја људи са ослабљеним видом. Идеална су за спортисте, али и за све оне које воде динамичан начин живота, јер успешно замењују дебела стакла наочара. Постоји више врста сочива: дневна, месечна и годишња. Заједничко за све је да имају рок трајања. А шта кад он истекне? Људи застарела сочива бацају у канализацију занемарујући њихову величину, што може бити велики проблем ако се осврнемо на број људи који их користе.

Студију о судбини одбачених контактних сочива је спровео Ролф Халден и тим научника са Arizona State University, а резултати су објављени на седници Америчког хемијског друштва (American Chemical Society) 2018. године. Истина је да у Сједињеним Америчким Државама 45 милиона људи користи сочива, а да 15-20% њих сочива по истеку рока баце у канализацију. Како су због своје намене провидна, истраживање њиховог пута кроз систем за пречишћавање отпадних вода је отежано. Направљена су од специјалне меке пластике, а структура им је таква да пропуштају кисеоник и тако омогућавају оку да „дише”.

Jош увек није познато како постројења за пречишћавање утичу на њихову разградњу, али је примећено да се сочива распадају на ситније делове. Како су гушћи од воде, комадићи сочива ће пасти на дно, што представља посебно велики проблем за организме који насељавају морска и речна дна, а хране се филтрационо, односно пречишћавањем честица муља. Делови сочива могу ући у њихов организам и озбиљно оштетити систем органа за варење. На тај начин сочива улазе и у ланац исхране, па се микропластика од које су сочива направљена може наћи и на нашем тањиру. Још један доказ да нам природа врати све што јој дамо. Није познато како микропластика утиче на људски организам, али њено деловање свакако не може бити позитивно.

Извор: https://phys.org/

Остаје нада да ће се индустрија више посветити истраживањима утицаја контактних сочива на водени свет и обезбедити њихово безбедно одлагање након истека рока. Добра вест је и то да се неке фирме у Америци већ баве рециклажом сочива и њиховог паковања, препознавши значајну количину отпада која настаје њиховим коришћењем.

Док рециклажа не постане доступна и у нашем региону, када вашим контактним сочивима истекне рок, немојте их бацати у канализацију, већ их одложите са осталим комуналним отпадом и на тај начин дајте свој допринос очувању водених екосистема.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име