Насловна Живи свет Биљке Прелепо Франкенштајн дрво

Прелепо Франкенштајн дрво

2501
0
Време читања: 2 минута

Када је др Виктор Франкенштајн експериментисао са пресађивањем делова тела различитих особа на једно биће, случајно је створио чудовиште.

За разлику од научника из романа Мери Шели, стварни уметник Сем ван Акен, успео је да створи једну мање застрашујућу креацију, коју је назвао Дрво од 40 воћки.

Прича је започела пре десет година у Њујорку, када је овај награђивани уметник сазнао да ће један воћњак коштуничавог воћа бити посечен и одлучио да га откупи. Како би подигао свест својих суграђана о значају воћа, одлучио се на један, помало бизаран експеримент. Покушао је да створи дрво које ће уместо једне врсте воћа, рађати чак четрдесет различитих врста. Изненађујуће, у томе је и успео.

Ван Акен ово није постигао модерним технологијама и скупом лабораторијском опремом, не, користио је најобичнију методу за коју се зна од памтивека – калемљење.

Калемљење представља операцију којом се једна воћка може сјединити са другом и на тај начин створити нову јединку. Да би калемљење успело потребно је да између подлоге (јединке на коју се калеми) и племке (јединке која се калеми) постоји подударност, односно сродност или афинитет. Другим речима, калемљење је могуће постићи само између јединки истог рода (лат. Genus).

Знајући за ово Сем ван Акен се одлучио да проба да сједини четрдесет врста коштуничавог воћа из рода Prunus. Као подлога послужило му је дрво шљиве, на коју је касније калемио разно воће попут кајсија, брескви, нектарина, вишања, али и бадема (који припадају коштуничавом, а не орашастом воћу).

Новонастало дрво, изгледа исто попут осталог дрвећа – све док не процвета. У пролеће почне да показује своју раскошну палету ружичастих, белих и црвених цветова, а ако му у току плодоношења приђете ближе видећете и мноштво различитих плодова које расту на истој грани.

Уметник се није зауставио на једном дрвету, тако да је свој пројекат наставио и до сада је створио више од стотину Дрвећа од 40 воћки, широм Сједињених Америчких Држава.

Дрво од 40 воћки – Дрво бр. 75

Иако се не може рећи да Дрво од 40 воћки има практичну примену у узгоју воћа, поред уметничке вредности (коју је уметник и имао за циљ), створена је и извесна едукативна вредност, јер посматрањем овог експеримента можемо доста тога научити о анатомији и морфологији биљака.

Више о овом занимљивом пројекту можете пронаћи на сајту уметника Сем ван Акена.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име