Насловна Живи свет Пројекат Леонардо

Пројекат Леонардо

1159
0
Време читања: 3 минута

Сигурно већ знате да се лавови, као и многе друге животињске врсте, тренутно суочавају са огромним проблемом опадања бројности њихових популација у дивљини. У жељи да се овај проблем представи што већем броју људи и да се подигне свест о критичној ситуацији у којој се налазе ове велике мачке, почела је традиција одржавања Светског дана лавова сваке године 10. августа. Поред тога, многе организације покушавају да пронађу друга корисна решења како би помогли лавовима.

Једна од таквих организација је свакако и Пантера (Panthera). Ова организација је покренула пројекат под називом Леонардо како би помогла очување лавова на територији 18 афричких земаља. Идеја пројекта је да сачува лавове унутар и изван територија кључних афричких националних паркова, али и да изгради или подржи коридоре који гарантују сигуран и безбедан пролаз овим мачкама. Генерални циљ овог пројекта је да се бројност лавова врати на минимум 30 000 до 2030-их година. Пантера је идентификовала 14 кључних станишта лавова која се простиру кроз 18 земаља и осмислила специфичне програме прилагођене одређеним популацијама лавова узимајући у обзир и околне заједнице свих других организама, укључујући и људе.

Једна од мера коју спроводи ова организација је подршка за адекватно спровођење закона и за уложене напоре у спречавању илегалног лова и трговине. Они такође раде и са локалним становништвом како би умањили шансе да лавови нападну стоку. Осигуравају да сељаци имају ограђене просторе за стоку, отпорне на нападе лавова и предлажу боље начине узгоја и испаше. Поред тога, Пантера подстиче промену политике у Афричким земљама тако да државе обезбеде корист оним заједницама људи које одрживо управљају легалним ловом и живе у заједништву са дивљином и дивљим животињама.

Тим научника користи сателитске снимке високе резолуције, анкете, „замке“ које су осетљиве на покрете, па захваљујући томе активирају камеру као и друге иновативне технологије како би истраживали и надгледали популације лавова. На тај начин они могу да идентификују угрожене популације лавова и процене ефикасност спроведених мера. Пантера је водила или подржала спровођење адекватних мера у 18 афричких држава и то су: Ангола, Бенин, Боцвана, Буркина Фасо, Габон, Замбија, Зимбабве, Јужноафричка република, Кенија, Мозамбик, Намибија, Нигер, Нигерија, Обала Слоноваче, Сенегал, Танзанија, Уганда и Чад.

Организација Пантера је такође омогућила стипендије и подршку у истраживањима за 12 студената из 9 земаља који се баве лавовима.

Уколико желите да сазнате више о овом пројекту и начину на који можете помоћи посетите овај линк.

Пројекти попут овог дају нам наду да можемо помоћи животињама и решити неке од њихових проблема и показују нам важност заједничког деловања у очувању природе. 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име