Насловна Еко календар 22. фебруар – Прошетај свог пса

22. фебруар – Прошетај свог пса

1584
2
Време читања: 2 минута

Јануар је изабран да буде месец паса, првенствено зато што их је све више са високим притиском, проблемима са бубрезима, канцером, повећаном тежином и слично и већа је потреба да се обрати пажња на узроке и човеково понашање.

Кућни љубимци генерално проводе све више времена затворени у становима, подрумима, шупама, а све мање напољу и то оставља последице. А последице могу бити разне, као што је развијање неке болести, промене расположења и на крају, краћи животни век. Нама је битно да све што чујемо и прочитамо негде буде поткрепљено чињеницама да бисмо веровали да је у питању истина. А чињеница је да смо сви рођени слободни.

Као деца смо посматрали свет и упознавали, по први пут се сусретали са разним ситуацијама и људима и напокон, одрасли смо. Јасно нам је да су животиње део света, живота, рађања и умирања, патње и љубави и среће. Равноправни у борби за пажњу и прихватање. Зато постоји идеја да се месец јануар посвети њима, а ове године посебно јер се један део света опростио са великим бројем јединки.

Међутим, уколико одлучите да прославите овај месец са својим љубимцем и кренете у дуже шетње, пре тога баците поглед на неколико савета: 

  • проверите да ли има неке здравствене проблеме
  • обуците пса у одећу светлије или упадљивије боје   
  • крећите се по подручју где ће пас имати доступну воду ако је дужа шетња у питању
  • уколико можете, заштитите табане свом псу од снега, леда и могућих повреда и
  • поведите рачуна да му буде топло, посебно ако је старији пас и већ има неке здравствене проблеме
Извор: whiskerbones.com

Друга страна ове приче јесте она тужнија и озбиљнија, а ради се о псима који су оковани ланцима и често мучени и намерно остављени. 

Широм света постоје разне организације, људи који су добровољно кренули на пут ослобађања животиња и који брину да им се то не понови. Са друге стране, постоје и они који несвесно наносе патњу својим љубимцима тиме што их предуго држе завезане или немају времена да им се посвете на било који начин. Али у сваком случају животиње трпе, као и људи, тако да је промена потребна и једној и другој страни.

Такође, још једна од последица може бити и изненадна агресија пса, јер је дошло до психичке промене. Један од примера из 2005. године је напад на девојчицу у Вирџинији од стране пса који је био везан дуже време, што је покренуло активисте за заштиту животиња да се закони измене и побољшају. Колико је само оваквих примера код нас, имали сте прилике да видите и чујете на све стране.

Оно што ми можемо да урадимо за њих јесте да покажемо да нам је стало. Ако је неко спреман да удоми пса, сад је идеална прилика или на пример, можете да се понудите да чувате комшинициног пса на један дан, то наравно уколико се слажете са комшиницом. 🙂

Можда јануар у Србији од почетка 2020. године није баш репрезентативан за шетњу и боравак напољу, али покушајте да уграбите део дана кад можете да изведете свог љубимца. 

2 КОМЕНТАРИ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име