Насловна Вести Одржана је прва велика конференција о соларној енергији у Србији

Одржана је прва велика конференција о соларној енергији у Србији

1285
0
Извор: www.balkangreenenergynews.com
Време читања: 3 минута

Прва велика конференција о соларној енергији у Србији одржана је у среду, 14. априла 2021. године у Београду. Конференцији је присуствовао велики број говорника, међу којима су били стручњаци из области енергетике, привреде, и инвеститори.

Догађај је отворила Бранислава Јовичић, оснивач и уредник портала „Balkan Green Energy News”, а потом се обратила потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

На самом почетку, говорници су истакли важност новог Закона о обновљивим изворима енергије и изградњи соларних електрана у Србији и подсетили да наша земља има велику подршку домаћих и страних инвеститора. Према речима говорника, процес доношења закона је био инклузиван и транспарентан, а грађани ће постати „прозјумери”, што значи да ће моћи сами да постављају соларне системе и испоручују вишак енергије у мрежу.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је изјавила да ће соларне електране са хидроелектранама бити главни покретач енергетске транзиције и декарбонизације у Србији, с циљем да се удео обновљивих извора у производњи електричне енергије до 2040. године подигне на 40 одсто. Такође је изјавила да ће нови прописи вероватно бити спремни за неколико месеци и да домаћој енергетици предстоји инвестициони циклус током кога ће у обновљиве изворе енергије бити уложено 12 милијарди евра.

„Овај закон представља бум у Србији и треба да донесемо подзаконска акта најбрже могуће.” – Михајловић

Директор Секретеријата Енергетске заједнице Јанез Копач навео је да је цео развијени свет окренут зеленој енергији и да је нагли раст омогућен падом цена технологије. 

Према подацима Међународне агенције за обновљиву енергију, потенцијал солара у нашој земљи је скоро 3,6 гигавата, у поређењу са само 11 мегавата капацитета инсталираних до сада, истакао је Копач.

У уводном делу конференције обратила се и регионална директорка за Западни Балкан у Европској банци за обнову и развој Жужана Харгитаи. Она је истакла да ће у наредне три године да се деси транзиција економије, као и да је Банка спремна да подржи Србију у новим пројектима.  У плану је инвестирање у фотонапонска постројења и соларне термалне системе за даљинско грејање, укључујући сектор домаћинстава.

Србија добија нове соларне електране снаге 400 мегавати, прве аукције до краја године

У два панела који су уследили, говорило се о новим законским регулативама, подзаконским актима и томе како ће функционисати први тендери за извођаче радова.

Државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Јованка Атанацковић објаснила је да је закон прошао све обавезне фазе у смислу истраживања и организовања јавних расправа, и да је држави у интересу да се прве аукције одрже до краја године.

Када је реч о структури тендера и његовом функционисању, важно је напоменути да је први корак направљен, да су се десиле велике промене у енергетици али и да суштина нису подстицаји, већ тржиште. 

Извор слике: www.balkangreenenergynews.com

„Када је реч о квотама за аукције, за ту одлуку ће бити важно то што би Србија до 2050. године требало да замени термоелектране на угаљ снаге 4,4 гигавати, а за то је потребно 8-10 гигавати из обновљивих извора”, рекла је Атанацковић.

„Доношење Закона о обновљивим изворима енергије је неопходан корак у наставку либерализације тржишта електричне енергије и развоја енергетског сектора”, изјавио је директор дирекције за тржиште у јавном предузећу Електромреже Србије Марко Јанковић.

Извор слике: www.balkangreenenergynews.com

Више пута је истакнут значај подзаконских аката за нове енергетске законе.

„Закони су машина за промене, али подзаконски акти су оно што ће је покренути и зато морамо да обратимо пажњу на њих”, навео је Francesko Corbo, регионални директор за енергетику за Западни Балкан и Хрватску у Европској банци за обнову и развој (EBRD). 

Према речима Дејана Стојчевског, техничког директора берзе електричне енергије SEEPEX, организовано тржиште је кључ за интеграцију обновљивих извора енергије, и Србија већ сада нуди могућност произвођачима обновљивих извора да продају енергију на тржишту.

„Све ће бити лакше када се уведе ликвидно унутардневно тржиште за шта су створени услови изменама Закона о енергетици и Законом о обновљивим изворима енергије”, навео је Франческо.

Такође је најавио да ће SEEPEX направити унутардневно тржиште за 6-12 месеци.

„Тржиште је суштина нових закона, јер је циљ ка којем идемо укидање субвенција и излазак свих произвођача на тржиште”, изјавила је Маја Турковић, директорка компаније CWP Global.

Остаје нам да видимо шта ће донети нови Закон о обновљивим изворима енергије и којом брзином ће се одвијати. Оно што је важно да знамо је то да инвеститора има све више, да се ради на пројектима, и да се прича о томе.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име