Насловна Животни стил Прва новогодишња еко одлука – вештачка или права јелка?

Прва новогодишња еко одлука – вештачка или права јелка?

2656
1
Време читања: 5 минута

Неки кажу да је традиција украшавања стара колико и хришћанство, док други извори говоре да порекло води од доба паганизма или чак римског времена. Први писани трагови о украшавању дрвећа потичу из балтичких земаља, где су описани ритуали кићења јелке на централном тргу уз плес и песму.

Ко год да је први почео, нећемо оспорити једну ствар – украшавање новогодишње јелке је лепа традиција која тера зиму и ствара лепу атмосферу. Али морамо да размишљамо коју цену планета плаћа за тај диван обичај.

Victorian Christmas Tree
Украшавање јелке у викторијанско време, илустрација из часпоиса „Godey’s Lady’s Book” из 1860. године

Ако бирамо између пластичне или праве јелке, пре неколико година бих била међу првим поборницима пластичне јелке. Оне могу да се поново користе сваке године, а притом се не уништава шума приликом њене производње, нема чишћења иглица, и све указује на то да је пластична јелка најприхватљивије решење за заштиту животне средине.

Али нажалост, пластика је пластика, у било ком облику.

Једна ствар о којој не размишљамо кад бесно упиремо прстом у продавце живих јела јесте порекло тог дрвећа. Уколико је легално произведено, дрвеће долази из контролисаног екосистема. За свако уклоњено дрво из расадника, вероватно је да ће произвођач засадити три-четири нова, да би добио што боље саднице за следеће године. Расадници дрвећа и цвећа, као што је расадник јела из околине Крушевца, производе станиште за многе дивље животиње, тиме подржавајући цео екосистем. Притом, куповина ових садница потпомаже домаћу производњу и умањује загађењe настало транспортом на велике раздаљине.

https://i0.wp.com/giantsandpilgrims.com/wp-content/uploads/2015/12/christmas-tree-farm-fojctvp7.jpg?w=640
Расадник новогодишњег дрвећа је својеврстан екосистем који је одржаван и који расадничари стално обнављају

Вештачко дрвеће, с друге стране, направљено је од пластике и метала и изискује много енергије за производњу. Пластично дрвеће често садржи и полиетилен хлорид, или PVC који се користи као стабилизатор пластике, што и није врста материјала коју желите да имате поред деце. Уколико је вештачко дрво направљено у Кини (што јесте истина у већини случајева у Србији), морате израчунати и утрошак угљен-диоксида приликом превожења тог пластичног дрвета. Дакле, да бисте неутрализовали еколошки отисак, мораћете да то дрво користите више од 15 година. Међутим, у просеку једна пластична јелка се користи највише до 10 година, ако и пре тога не досади и не буде бачена у депонију где остаје деценијама.

Постоје многи разлози због којих се вештачко дрво похаба, и баци пре свог корисног рока од чувања од 20 година.

Дакле, ако хоћете да свету и себи учините услугу, требало би да купите право дрво с бусеном. Тако, после зиме можете да га пресадите у већу саксију или директно у земљу. Тиме ће дрво да настави да упија угљеник из атмосфере и да прави адекватну заштиту птицама и инсектима. Али, како то бива, ни то није једноставно. Саксијско дрвеће долази уз неколико цака – теже је, скупље и прави већи неред.

Како да будемо одговорни с новогодишњом јелком?

Људи често праве основну грешку где дрво пренесу директно из хладног у топли простор, чиме се дормантне (успаване) иглице брзо суше и опадају. Да би се овај ефекат избегао, свеже купљено дрво прво држите у гаражи, ходнику зграде или неком другом хладнијем простору пет до седам дана да би се аклиматизовало (прилагодило собној температури постепено).

Такође, да би дрво преживело и после празника, потребно је да унапред знате где ћете с њим. Још једна честа грешка је садња дрвета у отворен простор док зима још траје, и док још нису прошли позни пролећни мразеви. У току две недеље празника, биљка се активира и почне да производи храну фотосинтезом. Изношењем биљке која није имала времена да уђе у дормантност (стање мировања), јелка се само смрзне, и на пролеће она и ако преживи, намучена је, и никада више неће имати декоративност коју је поседовала раније. Да би се ово избегло, потребно је сачекати са садњом или изношењем до пролећа, или преместити биљку у хладнији простор, да би се вратила у дормантност.

https://i0.wp.com/ag.purdue.edu/btny/ppdl/PublishingImages/article%20images/sprucefrost2.jpg?w=640&ssl=1
Сушење иглица и касније одумирање целе биљке је последица прераног изношења јелке из топлог у хладно

Уколико немате где са садницом, потребно је наћи дозволу за садњу у локалном парку, школи или некој јавној институцији, јер садња биљака „где ми хоћемо” није легална – што је и разумљиво, јер би неконтролисана садња довела до својеврсне естетичке катастрофе.
Предност је што јелку можете оставити у саксији (или пресадити у већу саксију по потреби), чувати на тераси или у башти и поново користити следеће године. Уз праву негу, она ће бити бујнија и за нијансу већа сваке године. А у међувремену ће везивази угљен-диоксид из атмосфере и производити кисеоник.

Дакле, уколико нисте сигурни коју јелку да изаберете ове године, можете се водити по еколошком стандарду и узети ону с бусеном. Уколико сте из Београда, у одабиру јелке с бусеном вам може помоћи расадник Гога и Драган. Такође, многи расадници, као што је расадник јела, достављају саднице на кућну адресу. Ми који већ имамо пластичне јелке од прошлих година – треба само да их сачувамо још деценију или две, и бићемо еколошки исплативи. 🙂

Иако је призор баченог новогодишњег дрвета тужан – постоје системи за рециклирање новогодишњих стабала. Наравно, уколико сте исфрустрирани чињеницом да они у Србији не морају обавезно да раде – може нас утешити чињеница да се дрво бачено на депонију у њој задржава далеко краће од пластичног дрвета.

Једном када се одлучимо за одговарајућу јелку – долази и украшавање. Уз мало труда и много забаве и украси могу бити еколошки прихватљиви, а у исто време лепи. Буди ЕКО Деда Мраз и Направи, не купуј – говоре више о прављењу поклона и украса за јелку. 🙂

Уколико не можете сами да правите, постоје новогодишњи украси од рециклираних материјала које можете да купите, чиме потпомажете заједницу а себи улепшавате празике.

Сад вам остаје само да засучете рукаве, окупите пријатеље и породицу, купите дивно дрво и заједно направите најлепше еколошке украсе и уживате у празницима! А екоблог ће бити ту да нам помогне у нашим еколошким новогодишњим одлукама. 🙂

1 КОМЕНТАР

  1. Врло занимљив чланак!
    У Лондону је отворена фирма која изнајмљује јелке, тако да и наредних година можеш добити исту, док не достигне одређену висину и “оде у пензију”. 🙂
    Није ли то још једна од креативних идеја? Колико је практично, не знам, али за неког са малим простором и без баште, може да послужи.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име