Насловна Вести У Београду постављена два рециклажна аутомата

У Београду постављена два рециклажна аутомата

1051
0
Време читања: 2 минута

Градска општина Стари град данас је поставила два рециклажна аутомата који обезбеђују храну и воду намењену уличним псима и мачкама. Аутомати које је донирала хуманитарна организација „28. јун“ постављени су у Парку војводе Вука у склопу новогодишње манифестације „Староградска зима“.

Грађани одлагањем лименке, стаклене или пластичне флаше у отвор на врху аутомата активирају пуњење гранулама и водом чинија доступних уличним животињама. Аутомати су сличних димензија као стандардни банкомати и напајају се помоћу соларних панела који се налазе са горње стране. Тако је и сама енергија потребна за рад аутомата обезбеђена из обновљивих извора. Након рециклажне донације која обезбеђује порцију хране, аутомат ће вам се на српском и енглеском језику захвалити у име уличних животиња. Након тога, апарат ће „причати“ занимљивости о општини Стари град. Дисплеј на аутомату приказује време и температуру која би требало да потсети грађане на вањске услове од којих зависе уличне куце и маце. 

Извор: starigrad.org.rs

Постављање аутомата има за циљ да подигне свест грађана о рециклажи и о суровим условима за живот напуштених паса и мачака који постају још тежи када стигне зима.

Ниске температуре, снег и лед луталицама чине проналажење хране и склоништа скоро немогућим, због чега велики број њих, нажалост, не дочека пролеће. Сигуран извор хране и пијаће воде овим животињама би изузетно олакшао преживљавање.

Правилно одлагање и рециклажа пластичног отпада вишеструки је хуман гест према животној средини.

Извор: starigrad.org.rs

Председник градске општине Стари град, Радослав Марјановић, рекао је да је поносан на примену иновативне технологије у борби за очување животне средине. Аутомати су опремљени технологијом која пружа податке у вези са правилном употребом, праћењем количине доступне хране и воде и убаченог рециклажног отпада.

У току трајања манифестације „Староградска зима“, до 23. јануара 2022. године, грађани ће моћи да рециклирају у Парку војводе Вука, познатијем као Палас, након чега ће аутомати бити премештени на нове локације.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име