Насловна Вести Еко-тим и RERI: Уставни суд Црне Горе да оцени уставност Закона о...

Еко-тим и RERI: Уставни суд Црне Горе да оцени уставност Закона о индустријским емисијама

242
0
Време читања: 2 минута

Подгорица/Београд, 5. јул 2023. године – Организације Еко-тим из Подгорице и Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (RERI), поднели су Уставном суду Црне Горе иницијативу за оцену уставности одредбе Закона о индустријским емисијама која се односи на радни век термоелектране Пљевља (ТЕ Пљевља). Спорна одредба представља покушај државе да омогући даљи рад овог постројења и након утрошених 20.000 радних сати, ограничење које је Црна Гора прихватила ратификовањем Уговора о оснивању енергетске заједнице, а потом и кроз измене националног законодавства.

„Одлуком Министарског савета Енергетске заједнице, термоелектрани Пљевља одобрена је такозвана OPT-OUT опција, која нуди додатно време за модернизацију у складу са ЕУ стандардима или гашење термоелектране након истека ограниченог броја радних сати од 20.000, у периоду од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2023. године. То је истовремено постала и њена међународно прихваћена обавеза која произилази из Директиве о великим ложиштима, а која чини саставни део Споразума о оснивању Енергетске заједнице. Већ крајем 2020. године ТЕ Пљевља је потрошила дозвољених 20 хиљада радних сати, након чега се приступило изменама Закона о индустријским емисијама“, истичу из организација Еко-тим и RERI.

Уставом Црне Горе прописано је да потврђени и објављени међународни уговори и општеприхваћена правила међународног права имају предност над домаћим законодавством и непосредно се примењују када односе уређују другачије од унутрашњег законодавства.

„Усвајањем измена и допуна Закона о индустријским емисијама, у унутрашњи правни систем уведен је пропис који је у директној супротности са потврђеним међународним уговором, а што је у супротности са Уставом Црне Горе. Усвајањем поменутих измена, радни век термоелектране продужен је на основу критеријума који се не везују за број дозвољених радних сати, већ се везују за друге неизвесне околности, што према нашем мишљењу, представља правни основ за обраћање Уставном суду Црне Горе“, закључује се у заједничком саопштењу.

КОНТАКТ ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:
Милена Драговић, менаџерка за комуникације, milena.dragovic@reri.org.rs ; 063 325 885

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име