Насловна Еко календар Сачувајмо коале дан

Сачувајмо коале дан

1906
0
Време читања: 3 минута

Сваког септембра последњи петак резервисан је за коале. Ове године је то 24. септембар и обележавамо га под називом „Сачувајмо коале“. Организација Australian koala foundation (AKF) је покретач обележавања овог дана, а још од 1986. године бори се да очува станишта коала и учини свет сигурнијим местом за њихов живот. Након што је септембар проглашен за месец коала, одлучено је да ће последњи петак у месецу бити дан када ће се говорити о очувању ових торбара. Када је AKF основан, примарни циљ је био скупљање новчаних средстава како би се коале избориле са тадашњим проблемом који их је задесио. Наиме, у то време коале су се бориле са болешћу која нам је позната под називом хламидија, и веома се брзо ширила међу њима. Било је потребно скупити новац како би лечили оболеле коале, спречили ширење болести и тако очували читаве популације ових торбара.

Како је време протицало тако су се и циљеви мењали у складу са претњама са којима су се коале суочавале. Тренутни главни циљ је очување станишта и спречавање уништавања дивљине. Суше и пожари као природне непогоде јесу узрок губитка територија за коале, али много већу претњу представљају људи. 

Урбанизација је један од главних проблема, с обзиром на то да је око 80% станишта коала на приватним поседима, којима власник има право да располаже по сопственој жељи. Такође, често се дешава да пси нападају и убијају коале или их људи непажњом ударе колима. Људи су тренутно недовољно едуковани или незаинтересовани да приликом вођења свог поседа брину и о својим комшијама, коалама. Због тога је кључ у подизању свести и едуковању људи о начинима да приликом бриге о свом поседу узму у обзир и коале. 

Једноставне мере би помогле да се популације ових торбара опораве. Када би људи више садили и одржавали на свом земљишту оне биљке којима се коале хране, били пажљивији приликом вожње и водили рачуна о нападима паса, допринели би дугорочном решењу овог проблема.

Један од главних циљева организације AKF је подстицање стратешког и еколошког планирања градње како би био омогућен опстанак свих врста у дивљини. Они такође истичу колико су коале битне као заштитни знак Аустралије, нешто по чему је туристи препознају па је и због тога значајно дати добар пример живота у заједништву са дивљим животињама. Сачињена је и мапа коала где су представљена станишта која су по свим параметрима одговарајућа за живот популација коала и због тога никако не смеју бити уништена. Помоћу ове мапе људи могу да се информишу да ли се њихов посед налази на делу који је погодна територија за ове торбаре и како да се у складу са тим и понашају.

Коале тренутно имају статус рањивих животиња према црвеној листи угрожених врста (IUCN). Због тога је сада право време да спречимо даље смањење бројности њихових популација и не дозволимо повећање степена угрожености. Парола „Сачувајмо коале“ сама по себи говори о томе колико је битно да сви заједно делујемо како бисмо испунили овај циљ и да можемо пружити помоћ чак и ако не делимо животну средину са овим торбарима.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име