Насловна Вести Прва генерација зелене привреде Србије је завршена

Прва генерација зелене привреде Србије је завршена

1057
0
Време читања: 2 минута

Србија, март 2021 – Прва генерација пројекта „Зелена привреда Србије” је званично завршена.

У периоду од октобра 2020. до марта 2021. године успешно је реализована прва генерација пројекта Зелена привреда Србије. Зелена привреда Србије је пројекат подржан од стране Европске Уније и Београдске отворене школе са циљем да приближи Zero Waste концепт локалним самоуправама, привреди и грађанима четири изабране општине у Србији, а у циљу додатног усклађивања Србије са преузетим обавезама из Поглавља 27 за приступање Србије Европској Унији.

Претходних месеци су, након информативних посета и припрема водича „Zero Waste кроз Зелену привреду Србије“, одржане експертске посете где су наши експерти имали прилику да се уживо састану са представницима локалних самоуправа из четири одабране општине – Пирота, Пријепоља, Сремске Митровице и Косјерића. Циљ посета је представљање проблема и информација добијених разговором са локалним привредницима, произвођачима и грађанима кроз информативне посете, као и добијање повратних информација за унапређење водича.

Поред уживо састанака, одржани су и округли столови са представницима локалних привредника, компанија и грађана где су имали прилику да чују представљање водича „Zero Waste кроз Зелену привреду Србије“,учествују у дискусији и дају своје предлоге за унапређење. Имајући у виду тренутну епидемиолошку ситуацију, округли столови су одржани у онлајн форми путем Zoom платформе.

У склопу експертских посета одрађена је и промотивна кампања где се уз помоћ едукативних визуала на друштвеним мрежама као и едукативним брошурама радило на едукацији грађана о Zero Waste принципу као и начинима његове имплементације у свакодневни живот.

Као последња активности на пројекту одржано је уживо презентовање водича „Zero Waste кроз Зелену привреду Србије“ који представља истраживања добијених кроз рад са 20 компанија из четири изабране општине, као и панел дискусија са нашим експертима. Уживо презентовању су присуствовали представници локалних самоуправа, регионалних привредних комора, као и представници 50 компанија које се баве прехрамбеном производњом. У складу са тренутним епидемолошким мерама, уживо представљање је одржано у онлајн форми путем Facebook live опције. Снимак уживо преноса можете видети на Фејсбук страници – Светионик знања.

Пројектни предлог је осмишљен тако да пружи свој допринос бављењу локално значајним темама у четири локалне самоуправе на тему животне средине, тачније коришћењем прехрамбеног отпада. Поред привреде, кроз укључивање локалне самоуправе и грађана као додатне две компоненте пројекта желимо да утичемо на повећање комуникације између администрације и грађана, што доприноси повећању транспарентности и учешћа свих заинтересованих страна које на тај начин могу дати свој допринос.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име