Насловна Еко календар Сат за нашу планету

Сат за нашу планету

1622
0
Време читања: 3 минута

Светски фонд за заштиту природе (WWF – World Wild Fond) је једна од највећих независних организација у свету за очување природе са више од 5 милиона присталица на 6 континената. Мисија WWF je да створе свет у којем људи живе у складу са природом, успостављањем одрживог коришћења природних ресурса. Своју мисију и циљ остварују едукацијом и пројектима као што је Сат за нашу планету.

Од 2007. године, сваке последње суботе у марту, Светски фонд за заштиту природе организује Сат за нашу планету (Earth Hour), када се на сат времена, од 21:30 часова по локалном времену, симболично гасе светла. Ове године, Сат за нашу планету ће се одржати 27. марта од 20:30 до 21:30 ч.

WWF Адриа, Сат за нашу планету 2021
Извор: https://www.wwfadria.org/

Од првог заједничког гашења светла на сат времена у Сиднеју 2007. године, ова акција је постала глобални догађај у којем и наша земља учествује од 2009. године. Циљ ове акције није да се уштеди енергија тако што ће људи угасити светло на сат времена, него подизање свести о негативном људском утицају на планету, климатским променама и смањењу биолошке разноврсности. Едукацијом људи и променом навика, сваки појединац може утицати на ублажавање климатских промена и очување природе, а тиме и нас самих.

„Климатске промене нам јасно говоре да, и поред брзог технолошког развоја, ми и даље потпуно зависимо од природе: од природних ресурса и природних циклуса. Њихове последице су очигледне широм наше планете. Угрожени су екосистеми, добробит и сигурност људи. Један од начина борбе против наведених изазова је упоран и свестран рад на просвећивању грађана, како би својим залагањем приморали центре финансијске и политичке моћи да одговорно примењују усвојене политике и стратегије за ублажавање климатских промена. Добар и нама близак пример је отпор грађана градњи малих хидроелектрана на Старој планини, као и борба становника Србије за чист ваздух”, каже Душка Димовић из WWF Адриа.

Иако се прошлогодишњи Сат за нашу планету одржао виртуелно, услед пандемије COVID-19, акција је била масовнија него претходих година – учествовало је 190 земаља и забележено је више од 4,7 милијарди утисака на друштвеним мрежама.

Овогодишња акција, под слоганом „Покрени се за Планету” ће се због истих разлога одвијати виртуелно. Појава нових заразних болести, климатске промене, загађење ваздуха и река, као и дефорестација представљају јасан пример како се такве ситуације дешавају и у нашем делу света, нама, а не само негде далеко, неком другом. 

Поред већ познатог апела да се искључи светло у становима и декоративна расвета на јавним зградама на 60 минута, ове године вас Светска организација за заштиту природе позива да се прикључите Zoom догађају који ће бити одржан током Сата за нашу планету. На овом онлајн окупљању моћи ћете да плешете за планету уз најновији музички хит Лејле Хот „Покрени се за планету”, као и да чујете о иницијативама за заштиту природе и ублажавање климатских промена којима можете да се прикључите.

Такође, овогодишња акција Сата за нашу планету одвија се у оквиру пројекта „Да нам клима штима” (Climate Pact for Impact) чији је циљ да подигне свест и разумевање грађана о узроцима климатских промена и укаже на који начин појединци могу да утичу на њихово смањење.

„Живот није само мрак или светлост, већ је проналажење светлости у тами.”Лендон Пархам

Хајде да ове године пронађемо светлост у тами. Потребно је да донесемо неке од еко одлука и кроз свакодневне мале акције направимо велику разлику и помогнемо планети, а тако и себи самима.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име