Насловна Еко календар 28. март – Сат за нашу планету

28. март – Сат за нашу планету

2511
0
Време читања: 2 минута

„Окренемо се природиˮ је овогодишњи слоган акције Сат за нашу планету, коју је осмислио и 2007. године започео Светски фонд за заштиту природе (World Wildlife Fund). WWF је једна од највећих и широм света признатих независних организација која се бави очувањем природе. Њихова мисија је да се заустави уништавање природе, очува биолошка разноврсност и успостави одрживо коришћење природних ресурса.

Подручје деловања ове организације представља више од стотину земаља широм света. Учешће у акцији би требало да узмемо сви, тако што ћемо вечерас у периоду од 20:30 до 21:30 часова симболично угасити светло, у циљу подизања свести о важности штедње енергије. Истина, није довољно да се само на сат времена сетимо Планете у години која има 8760 (или 8784) сати. WWF нас позива да снимимо кратак видео у трајању од највише 40 секунди, у коме ћемо истаћи важност климатских промена и човековог односа према планети (више информација можете пронаћи на фејсбук страници). На овај начин ћемо се удружити и послати поруку целом свету да је крајње време да обратимо пажњу на природу које, нажалост, постанемо свесни тек када је угрозимо.

Присетимо се великих пожара који су задесили Амазонију и Аустралију у току прошле године. Сигурно је већина нас помислила да се то дешава „тамо негдеˮ. Убрзо смо се суочили са великим загађењем ваздуха у нашој земљи и схватили да сви можемо бити погођени последицама онога што као врста чинимо. Сведочимо и томе да у тренуцима када се човечанство повукло и притајило бијући битку за опстанак, природа буја, загађење је мање, ваздух чистији, а вода бистрија. Ове године у току Сата за нашу планету, већина породица ће бити на окупу.

Ово време треба да искористимо за разговор о томе како можемо својим активностима да допринесемо побољшању услова живота. Како бисмо значајно смањили потрошњу енергије и загађење које настаје њеном производњом, неопходно је да „сатˮ претворимо у „животˮ за нашу планету. Нека гашење непотребног светла и уређаја који нам нису неопходни постане свакодневна рутина. Постанимо „зелени потрошачиˮ. Производимо и трошимо рационално. Трудимо се да све што је могуће поново употребимо. Добре одлуке лако и брзо постају навике. Вечерас угасите светла како бисте осветлили нове идеје за опоравак природе, а она ће нам узвратити здравијим животом/бољим местом за живот!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име