NaslovnaEko kalendar28. mart – Sat za našu planetu

28. mart – Sat za našu planetu

2510
0
Vreme čitanja:2minuta

„Okrenemo se prirodiˮ je ovogodišnji slogan akcije Sat za našu planetu, koju je osmislio i 2007. godine započeo Svetski fond za zaštitu prirode (World Wildlife Fund). WWF je jedna od najvećih i širom sveta priznatih nezavisnih organizacija koja se bavi očuvanjem prirode. Njihova misija je da se zaustavi uništavanje prirode, očuva biološka raznovrsnost i uspostavi održivo korišćenje prirodnih resursa.

Područje delovanja ove organizacije predstavlja više od stotinu zemalja širom sveta. Učešće u akciji bi trebalo da uzmemo svi, tako što ćemo večeras u periodu od 20:30 do 21:30 časova simbolično ugasiti svetlo, u cilju podizanja svesti o važnosti štednje energije. Istina, nije dovoljno da se samo na sat vremena setimo Planete u godini koja ima 8760 (ili 8784) sati. WWF nas poziva da snimimo kratak video u trajanju od najviše 40 sekundi, u kome ćemo istaći važnost klimatskih promena i čovekovog odnosa prema planeti (više informacija možete pronaći na fejsbuk stranici). Na ovaj način ćemo se udružiti i poslati poruku celom svetu da je krajnje vreme da obratimo pažnju na prirodu koje, nažalost, postanemo svesni tek kada je ugrozimo.

Prisetimo se velikih požara koji su zadesili Amazoniju i Australiju u toku prošle godine. Sigurno je većina nas pomislila da se to dešava „tamo negdeˮ. Ubrzo smo se suočili sa velikim zagađenjem vazduha u našoj zemlji i shvatili da svi možemo biti pogođeni posledicama onoga što kao vrsta činimo. Svedočimo i tome da u trenucima kada se čovečanstvo povuklo i pritajilo bijući bitku za opstanak, priroda buja, zagađenje je manje, vazduh čistiji, a voda bistrija. Ove godine u toku Sata za našu planetu, većina porodica će biti na okupu.

Ovo vreme treba da iskoristimo za razgovor o tome kako možemo svojim aktivnostima da doprinesemo poboljšanju uslova života. Kako bismo značajno smanjili potrošnju energije i zagađenje koje nastaje njenom proizvodnjom, neophodno je da „satˮ pretvorimo u „životˮ za našu planetu. Neka gašenje nepotrebnog svetla i uređaja koji nam nisu neophodni postane svakodnevna rutina. Postanimo „zeleni potrošačiˮ. Proizvodimo i trošimo racionalno. Trudimo se da sve što je moguće ponovo upotrebimo. Dobre odluke lako i brzo postaju navike. Večeras ugasite svetla kako biste osvetlili nove ideje za oporavak prirode, a ona će nam uzvratiti zdravijim životom/boljim mestom za život!

ODGOVORI

Molimo upišite komentar!
Molimo ovde upišite ime