Насловна Човек и планета Здравље Апликација Scan4Chem– Хајде да сазнамо какве производе користимо

Апликација Scan4Chem– Хајде да сазнамо какве производе користимо

5294
0
Извор:АЛХем
Време читања: 5 минута

У претходном тексту на нашем блогу могли сте да читате о супстанцама које изазивају забринутост, а сада вам представљамо апликацију Scan4Chem која је лансирана у децембру 2019. године. У пројекту развијања апликације активно је учествовао и АЛХем – Алтернатива за безбедније хемикалије. Разговарали смо са Јеленом Милић, доктором биохемијских наука и представницом ове организације. Она нам је објаснила како функционише апликација и како је АЛХем учествовао у њеном креирању.

За почетак, реците нам нешто о вашој организацији, чиме се ви првенствено бавите, од којих стручњака је састављен ваш тим?

АЛХем је организација која се бави безбедним управљањем хемикалијама, а то значи да се залажемо за смањење ризика од опасних хемикалија у циљу очувања здравља људи и животне средине. Пратимо националне и европске прописе који уређују ову област, као и степен њихове имплементације и чланица смо Коалиције 27. Сарађујемо и са научним и индустријским сектором у циљу постизања вишег нивоа информисања у овој области, као и промоцијом безбеднијих алтернатива за најопасније хемикалије. Ипак, једна од наших најважнијих активности јесте информисање грађана о могућим штетним хемикалијама у производима као и њиховом праву на информацију о присуству опасних хемикалија у производу, а које им омогућава Закон о хемикалијама.

У нашем тиму су биохемичари, хемичари, технолози, токсиколози, али и правници и економиста.

Како сте ви постали део пројекта „Life AskREACH“ и како је било учествовати у њему са толико других европских организација?

АЛХем је од самог почетка учествовао у креирању предлога овог пројекта, што је било сада давне 2016. године. Спровођење пројекта је почело у земљама чланицама Европске уније у септембру 2017. године, а ми – као једина земља ван Европске уније – смо се укључили 2018. године. Овај пројекат окупља 20 организација из 13 европских земаља, са врло различитим областима у којима су активне. Од државних органа попут Немачке агенције за заштиту животне средине која је и лидер пројекта, преко организација које се баве заштитом потрошача, активистичких организација које се баве заштитом животне средине, па до научних института. Бити део овако разнолике групе је врло инспиративно, много учимо из самог пројекта.

Како апликација функционише и шта ми треба да урадимо да бисмо на неки начин допринели?

Апликација даје могућност корисницима да скенирањем баркода производа пошаљу упит снабдевачу да ли производ садржи опасне хемикалије, а снабдевач је у законској обавези да одговори на такав упит.

Поред тога, одскора се може користити и Претрага, уношењем назива производа и/или кода на производу којим се означава у продаји, и на тај начин послати упит за информацију и за производе који на себи немају баркод. У будућности, како се буде пунила база са подацима од произвођача, корисници ће моћи да одмах, по скенирању производа, сазнају да ли он садржи ове супстанце или не. Зато је сада важно да што већи број корисника пошаље упите за различите производе – то је једини пут до формирања солидне базе података.

Свесни смо да неке компаније могу бити „затрпане“ великим бројем захтева, зато смо и компанијама омогућили платформу на којој се могу бесплатно регистровати и сами унети податке за своје производе. Након тога, апликација ће одмах одговарати на упите за те производе на основу унешених података, и захтеви неће ићи директно у инбоксе корисничких служби компанија. 

 Шта је идеја Scan4Chem апликације и који је њен крајњи циљ?

Крајњи циљ апликације је смањење штетних хемикалија у производима на тржишту, и очекујемо да то постигнемо јачањем свести потрошача о потенцијално опасним хемикалијама у производима, омогућавању да што лакше дођу до информације о томе да ли неки производ садржи штетне хемикалије пре куповине и на основу тога направе избор да ли такав производ желе да купе или не. 

Пројекат има за циљ и јачање свести компанија о обавезној комуникацији информација о опасним хемикалијама у производима у комплетном ланцу снадбевања, од производње до стављања у промет, тј. до купца. Ако потрошачи престану да купују производе који садрже СВХЦ, то ће подстаћи произвођаче да их замене безбеднијим алтернативама.

Извор: АЛХем

У којим производима се најчешће могу наћи СВХЦ и које производе треба скенирати?

Најпознатије супстанце које изазивају забринутост, а које се могу наћи у производима су фталати, успоривачи горења, бисфенол А и перфлуороване супстанце. Фталата најчешће има у производима од меке пластике. Успоривачи горења налазе се у сунђерастим деловима намештаја и производима од рециклиране пластике. Бисфенол А, глобално најкомерцијалнија хемикалија, може се наћи у тврдој поликарбонатној пластици. Перфлуороване супстанце најчешће налазимо у непромочивој одећи и обући, као и у кухињи, на посуђу од тефлона који је оштећен, јер се тада на тим посудама ослобађа ова супстанца.

Потрошачи имају право да питају за састав производа као што су: текстил, одећа, обућа, електронска опрема, спортска опрема, играчке, намештај, подне облоге, амбалажа за храну. Ово право не односи се на: храну, козметику, кућну хемију, боје, лакове.

С обзиром на то да је апликација у Србији покренута у децембру, да ли сте задовољни бројем корисника до сада?

Врло смо задовољни, тренутно имамо скоро 3000 преузимања само за андроид, а апилакција је доступна и за iOS телефоне. Свесни смо да ово није „играбилна“ апликација и да тражи активистички приступ корисника. Потребно је уложити мало труда, претражити производе, контакте компанија и послати захтев. У будућности, када буде формирана база података, апликација ће имати више улогу сервиса за потрошаче који ће моћи одмах да добију податак и тада очекујемо и нагло повећање броја корисника.

Шта је обавеза компаније уколико се у неком производу СВХЦ налазе у количини већој од 0,1%?

Закон о хемикалијама садржи одредбе којима се потрошачу експлицитно даје право на информацију да ли одређени производ садржи супстанце које изазивају забринутост. 

Према одредбама члана 27, потрошач има право на информацију о присуству СВХЦ у производу уколико је њихова концентрација изнад 0,1%, док су произвођачи, увозници и дистрибутери дужни да информације довољне за безбедну употребу тог производа, а најмање име те супстанце доставе потрошачу на захтев. Сведоци смо да људи све чешће проверавају садржај производа, и због тога нам је изузетно важно да их информишемо и о овом законском праву, зато што производи за које није обавезно декларисање састојака остају испод њиховог „радара“ – а то су баш производи на које се односи право на информацију о СВХЦ. Треба поменути и производе са азијског тржишта и рећи да се и они могу скенирати помоћу ове апликације. Међутим, компаније које су изван Европе нису у законској обавези да одговоре и том случају захтев за информацијом треба послати на мејл увознику, дистрибутеру или продавцу у нашој земљи.

Извор: АЛХем

Да ли вас је овај пројекат подстакао на нека нова истраживања?

Наравно! И у оквиру самог пројекта спроводимо различита истраживања, од истраживања заинтересованости грађана за ову тему, до истраживања производа на тржишту. На основу истраживања које је спроведено у оквиру пројекта, преко 66% грађана и грађанки Србије изражава забринутост у вези садржаја опасних хемикалија у производима, а 52% сматра да је лоше или слабо информисано о штетним хемикалијама у производима. Такође, нашим истраживањима открили смо да су компаније често несвесне постојања опасних хемикалија у њиховим производима. Због тога, ова апликација се може користити као IT алат и за „зелене набавке“ за компаније које желе безбедније производе и смањење утицаја производње на животну средину. 

Шта бисте поручили свима нама као потрошачима, да ли постоји нека алтернатива, какве производе треба да бирамо?

Наше препоруке увек иду у правцу куповине и коришћења безбедних производа. Овде би било добро скренути пажњу на штетност пластике и по здравље људи због свих адитива које садржи, а не само због штетног утицаја на животну средину. Ту пре свега треба обратити пажњу на дечије играчке, кухињски прибор и посуде за паковање хране, гардеробу, ситан намештај… Када год сте у могућности, бирајте производе са ознакама EU EcolabelPFC-freePFOA-free, PVC-free

Верујте својим чулима, помиришите и додирните производ, непријатан мирис и „масни“ осећај на рукама су знак да такав производ не купите. 

И наравно кориситите апликацију Scan4Chem што чешће! Само заједничком акцијом можемо постићи да у будућности одмах по скенирању производа добијемо одговор о присуству опасних супстанци. Да бисмо ово постигли, потребна нам је помоћ потрошача!

Захваљујемо се АЛХему и Јелени на издвојеном времену и желимо им много успеха у свим наредним пројектима. Вас позивамо да инсталирате ову бесплатну апликацију (Google/Apple) на ваше мобилне телефоне, скенирате што више производа и помогнете себи, другима али и животној средини!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име