Насловна Живи свет Животиње Зашто се све мање инсеката судара са колима?

Зашто се све мање инсеката судара са колима?

765
0
Време читања: 2 минута

Већ неко време, од почетка века, круже гласине да све мање и мање инсеката завршава свој живот на предњим деловима аутомобила.

Да ли се ово дешава јер су инсекти научили да избегавају путеве и кола? Да ли их возачи боље избегавају? Или инсеката генерално има мање?

Одговор је сада јасан. Инсеката има све мање и мање.

Колико у ствари има инсеката?

Број јединки и врста инсеката можемо само процењивати, с обзиром на то да је у питању невероватно велика група животиња. Тренутно је око 900.000 врста познато науци. То значи да инсекти захватају 80% свих познатих врста живих бића и претпоставља се да имају већу биомасу од свих копнених животиња, а број се процењује на 1019.

Колико се овај број смањио?

У протеклих 15 година, како проналази једно истраживање из Велике Британије, просечан број инсеката на ветробранима се смањио за 50%. Један тим из Немачке нашао је да се биомаса инсеката у природи за 30 година смањила за 80% на њиховом подручју.

Маса прикупљених инсеката у Orbroicher Bruch резервату у Немачкој, по месецима
Извор: www.science.org

Због чега се број инсеката смањује?

Више фактора утиче на смањење броја јединки инсеката и нестајање неких врста у екосистемима. Природна станишта се уништавају у корист пољопривреде и урбаног развоја. Значајан део пољопривредних земљишта заузимају монокултурна поља. На тим пољима је смањен биодиверзитет дивљих биљака.

Насеља, стварају светлосно загађење које тера ноћне инсекте и ремети њихов дневни циклус. Вештачко светло (нарочито оно од ЛЕД лампи) утичу на смањење број инсеката, па последично и на животиње које се хране инсектима (нпр. неке птице). Према једном истраживању, број гусеница поред пута је упола мањи поред путева који су осветљени, него поред оних који нису. Такође, осветљење утиче на ланац исхране јер чини јаја и одрасле јединке инсеката видљивијим предаторима.

На срећу, постоје решења која су практична, али и безбедна. Могуће је изменити лампе тако да не емитују зраке штетних таласних дужина, уградити сензоре покрета и смањење интензитета светла током прелазних периода са дана на ноћ.

Још један велики проблем је неодговорна употреба инсектицида у пољопривреди. Ови препарати убијају инсекте на подручју на којем се примењују, али их могу и повредити тј.ошамутити тако да не могу да обављају своје животне функције. Инсектициди даље могу утицати на шире подручје екосистема, јер се могу проширити путем земљишта и воде, будући да су растворљиви у води па их падавине могу пренети и до удаљених предела.

Које ће бити последице смањења броја инсеката?

Инсекти, сходно свом броју и диверзитету, имају значајне улоге. Учесници су у ланцима исхране, превасходно као плен. Недостатак једне карике при дну ланца исхране веома утиче на остатак живог света, јер се инсектима хране све класе копнених кичмењака.

Такође, неки инсекти служе као опрашивачи (полинатори). Веома тешко би човек могао да у потпуности замени ту улогу инсеката, мада већ постоји технологија са тим циљем. Наравно, није ни приближно ефикасна као инсекти који се тиме (бесплатно) баве.

Чак и ако не истребимо све инсекте, нанећемо велику штету биодиверзитету. Та штета ће се, наравно, одразити и на нас.

Извори:
https://www.iflscience.com/
https://www.science.org/
https://www.si.edu/
https://www.bbc.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име