Насловна Занимљивости Шминка без отпада (low waste, waste free makeup)

Шминка без отпада (low waste, waste free makeup)

2248
1
Време читања: 4 минута

Ако желимо да смањимо количину отпада који производимо, свако од нас треба да се потруди да на дневном нивоу промени своје навике. Постоје многе алтернативе које ће нам помоћи да водимо еколошки освешћенији живот уз минималне промене нашег стила живота. Једна од ствари којој већина девојака воли да се посвети јесте лепота (било да је реч о козметици, шминки, нези косе или ноктију). Ако сте особа попут мене, одмах ћете покушати да у то уклопите концепт еколошког начина живота. Данас је козметика без отпада веома популарна, како у свету, тако и код нас. Међутим, када сам покушала да се распитам о шминки без отпада, или барем о некој алтернативи где се користи за нијансу мање пластике, зачудила сам се колико је тешко доћи до корисних информација о томе, нарочито код нас.

Једна од опција је свакако шминкати се ређе или користити мање производа за шминкање на дневном нивоу. Могуће је и правити шминку од природних састојака код куће. Ако ипак желимо да се шминкамо, а да притом мање доприносимо загађењу наше планете, наилазимо на многе проблеме. Већина амбалаже у којој купујемо шминку је пластична, користимо је једном, а затим бацимо. Кутијице у које се пакују сенке за очи, бронзер, хајлајтер, руменило, сјајеви за усне, кармини увек су од пластике, а често и паковања пудера и коректора. Када потрошимо било шта од тих производа, без размишљања бацимо паковање и купимо ново. На овај начин се нагомилава велика количина пластике.

Први корак у решавању овог проблема би био рециклирање паковања тамо где је то могуће. Следећа ствар коју бисмо могли да учинимо, већ се увелико користи, али код нас нажалост веома ретко, је коришћење паковања које можемо да допунимо када потрошимо производ. Рецимо имате свој омиљени пудер који стално купујете, нијанса вам савршено одговара, а купите га у стакленој амбалажи коју сваки следећи пут кад производ потрошите, можете да допуните. Исто бисмо могли да радимо са карминима, постоје специјалне металне кутијице, као оне у којима иначе купујемо кармин, али када га потрошимо, можемо само купити нову нијансу, исту или различиту, и убацити у исту амбалажу, коју смо претходно опрали.

Руменило и бронзер бисмо могли да допуњавамо на исти начин, без обзира да ли је у питању кремаста конзистенција или прах. Ово такође може да се односи и на хајлајтере у праху, док бисмо за течне могли да користимо стаклене бочице, као и за коректор. Такође се за све ово могу користити и паковања од бамбуса, која су згодна за кутијице за сенке за очи или за прављење четкица. Ја сматрам да ово не би пуно променило у начину коришћења шминке или у свакодневној рутини.

За крај, постоје производи које можемо купити малтене без икакве амбалаже. Постоје пудери и коректори које купујемо у паковању од воска, како их користимо тако љуштимо восак и наносимо производ, а током наношења воштани део држимо руком како се не бисмо упрљали. Наравно то подразумева да су пудер и коректор чврсте конзистенције, у стику. Уколико неко воли производе за контурисање, руменило, бронзер или хајлајтер кремасте или чврсте структуре и они се могу паковати на овај начин.

Многи брендови се баве производњом овакве шминке, а међу њима су и Elate clean cosmeticsLush – имају waste freeколекцију, Eco mineralsAxiology

Многи брендови које нисам навела и даље користе пластичну амбалажу у великој мери, али подстичу купце на рециклирање паковања, тако што за одређени број донесених паковања дају попуст или бесплатан производ.

Као што можете приметити, ових брендова са списка нажалост нема код нас. Код нас се производња шминке без отпада своди на неке појединачне примере људи који сами код куће производе, а некад и продају овакву шминку и козметику. Надамо се да ће се и друге велике компаније укључити у еколошку производњу производа за лепоту и да ћемо у скорије време и ми моћи у већој мери да се окренемо оваквим бољим алтернативама.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име