Насловна Отпад Рециклажа стакла

Рециклажа стакла

10371
9
Време читања: 3 минута

Стакло се производи од природних материјала: кварцни песак, вода и креч.  Идеалан је материјал за рециклажу, јер се може скоро бесконачно пута рециклирати и изнова користити.

Ново стакло се прави тако што се песак са додатком соде и креча топи на врло високим температурама. У том процесу се троши доста енергије, а у ваздух се испушта велика количина штетних гасова. Али зато рециклажом  једне тоне стакла можемо сачувати скоро девет литара мазута који би иначе био спаљен за израду производа од новог стакла.

Процес рециклирања стакла обухвата следеће:

 • Сакупљање амбалажног отпада од стакла на самом месту настанка (у домаћинствима) и из рециклажних контејнера за стакло. Такође, поред искоришћене амбалаже, користи се још и изломљено стакло, односно стаклени крш.
 • Сортирање – Сво стакло долази у једној од три различите боје: провидна, зелена и браон. Увек треба сортирати своје стаклене производе по боји.
 • Чишћење – Сав амбалажни отпад и крш се пре даљег процеса мора очистити и опрати.
 • Уситњавањем се постиже брже и ефикасније топљење стакла.
 • Уситњено стакло се даље топи у пећима на 2000 °C и излива и добија се крајњи продукт, односно, нова амбалажа за даљу употребу.

Смањење утрошка енергије потребне за топљење стакларске мешавине се постиже додавањем веће количине отпадног стакла, односно, стакленог крша. За сваких 10% веће количине стакленог крша у стакларској мешавини од које се топљењем прави стакло, потребно је 3% мање енергије за топљење, а емисија COу атмосфери је мања за 7%. Самим тим, смањује се цена производње стакла, а смањује се и загађење животне средине.

Употребом стакленог крша, због мање термичке оптерећености, продужава се и век трајања стакларске пећи, што такође производњу стакла чини јефтинијом. За рециклажу старог стакла користи се 40% мање енергије него што је потребно за производњу новог.

Кроз поступак сакупљања и рециклирања употребљене стаклене амбалаже може се значајно смањити количина створеног отпада који се, бар када је конкретно стаклени отпад у питању, разграђује невероватних 4.000 година и који као такав дуготрајно загађује природну средину. Уједно, кроз поступак сакупљања и рециклирања стакла, може се значајно умањити и потреба за производњом нове стаклене амбалаже, а на тај начин се паралелно може смањити и потреба за улагањем у развој индустрије стакла.

Главне предности рециклаже стакла су:

 • Уштеда енергије (25%) – Рециклажом једне стаклене флаше уштеди се довољно енергије да једна сијалица од 100 W може да светли пуна 4 сата;
 • Минимално загађење ваздуха;
 • Рециклажом једне тоне стакла уштеди се 30 тона нафте;
 • Смањење количине отпада, а самим тим и трошкова складиштења отпада и рада депонија;
 • Смањење количине природних сировина за производњу стакла (песак, сода и др.);

Нису све врсте стакла произведене истим процесом, зато сијалице, неко посуђе и стаклени прозори не могу да се рециклирају. У главне производе од рециклираног стакла спадају амбалажа за пиће (стаклене флаше) и тегле за храну.

Ако уочите слово, односно лого „G“ ili „GL“ на производу, то значи да је производ направљен од рециклираног стакла и може бити поново рециклиран.

У поређењу са учесталошћу сакупљања различитих других материјала који се сврставају у секундарне сировине, учесталост сакупљања стакла, бар када је у питању наша држава још увек је релативно мала и као таква не достиже задовољавајуће и очекиване размере.

Другим речима објашњено, то значи да се људи који су заинтересовани за сакупљање, а онда и за продају секундарних сировина, знатно чешће одлучују да се посвете сакупљању неке друге врсте секундарне сировине, као што је на пример алуминијум или нека друга врста метала, која ће им кроз чин продаје донети више материјалне користи.

Једина фабрика за рециклажу стакла у региону је у алексиначком селу Грејач, која годишње преради 10.000 тона стакла чиме се постижу огромне уштеде, пре свега у енергији за производњу нове стаклене амбалаже. Али с обзиром да рециклажа стакла није довољно развијена код нас, фабрика увози стаклени крш и њега употребљава за рециклажу.

Старо стакло и стаклену амбалажу можете искористити и у креативне сврхе. На пример за декорацију ентеријера или чак екстеријера. На следећем линку можете погледати разне идеје:

9 КОМЕНТАРИ

 1. Hvala ne korisnom tekstu! Imam samo jednu nedoumicu, pa bih vas zamolila za odgovor. Kažete da uvek treba sortirati staklo po boji, pa me interesuje da li to znači da ne treba bacati staklo različite boje u kontejnere za reciklažu stakla koje imamo na ulici. Hvala unapred na odgovoru i veliki pozdrav!

  • Драга Весна,

   Пре свега, хвала Вам што нас читате!

   У неким земљама постоји могућност одвојеног сортирања стакла по боји, али то код нас није случај.
   Сва отпадна стаклена амбалажа се одлаже у један контејнер намењен за то, а затим се она даље сортира у рециклажним центрима.
   Сортирање је један од главних корака у рециклажи сваког материјала, и било да се оно одвија на самом месту настанка отпада, опет се спроводи и у самим погонима или центрима за рециклажу.
   Надам се да сам Вам разрешила ову недоумицу.

   Наставите да нас пратите и читате.
   Поздрав!

   • Kontejner za staklo ima jedan otvor, i kada ubacujem flaše, čujem pucanje stakla. Kako se onda to dalje sortira, pošto ubacujem staklo različitih boja? Da li samo ambalaža koja ne pukne ide dalje na sortiranje/reciklažu, a ostali krš baca?

    • Поштовани Жељко,

     Хвала на питању!
     Стакло које се одлаже у рециклажне контејнере се води већ као стаклени крш. Он се не баца, већ се одвози у рециклажне центре или извози као што је случај код нас. Стаклени крш се у тим центрима/погонима даље сортира по боји, да ли ручно, механизовано или неком другом техником то зависи од саме развијености технологије у погонима за рециклажу.
     Стаклена амбалажа која је цела и неоштећена поново се употребљава, након процеса чишћења, прања и поновног брендирања. Такву амбалажу називамо често и повратном. То су например пивске флаше које при поновној куповини враћамо како не би платили кауцију.
     Нажалост, нису све амбалаже повратне, односно већина произвођача је не прихвата назад, тако да она често заврши у отпаду. Тако да је за њу најбоља опција да иде у стаклени крш односно да се рециклира.
     Надам се да сам Вам мало боље појаснила како процес рециклаже стакла функционише 😊

     Хвала што нас читате!

  • Драги Петре,

   Нажалост прозорска и ауто стакла се не могу рециклирати, самим тим ни не постоје центри који преузимају и врше рециклажу стакла ове врсте.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име