Насловна Занимљивости Штампа без граница

Штампа без граница

1703
0
Време читања: 2 минута

Покушајте да се сетите последње ствари коју сте одштампали. Да ли је у питању семинарски рад? Сагласност? Скрипта потребна за следећи испит или… клупа?

Добродошли у 21. век, у тренутак у којем смеће није само смеће, у време развоја циркуларне економије. Мало прецизније, добродошли у Солун, први балкански град у којем се намештај штампа.

Ова прича почиње одлуком грчког огранка компаније Coca Cola да склопи сарадњу са холандском компанијом The New Raw и тако допринесе ширењу њиховог пројекта Print Your City све до југа континента.

Као што се донекле може претпоставити из њеног назива, фирма из Ротердама бави се производњом намештаја поступком 3Д штампања, а као главну сировину користи пластични отпад.

Воде се мишљу да, кад је већ пластика толико издржљива, треба је користити и за израду објеката чија намена захтева дуготрајност. Наравно, уколико се клупа оштети или поломи, једноставно ју је могуће рециклирати.

Сам производни процес обухвата сакупљање и сортирање пластике, затим топљење и коришћење такве пластике за штампу. Како би се направила једна оваква клупа, потребно је око 60-70 килограма пластике. На срећу или жалост, отпада увек има, поготово у градовима какав је Солун, тако да је тамо овај пројекат имао места да се развија и расте.

Али како уопште изгледа одштампана клупа? Укратко, као уметничко дело циркуларне економије. Клупе су дизајниране тако да њихов облик пружа потпору при седењу, што доприноси осећају удобности. На свакој клупи, поред знака на којем је истакнута количина рециклиране пластике потребна за њену израду, постоји и додатак – на неким клупама је то простор у којем је засађена биљка, док на другима можете наћи чиније са водом за псе или простор за одлагање бицикала.

Јасно је да ова иницијатива значајно утиче на изглед града, како због присуства све већег броја клупа тако и због смањене количине смећа. Међутим, листа добрих страна овде не престаје – испоставило се да су овакве акције велики подстицај и самим грађанима.

Наиме, грађани Солуна имају прилику да, поред свог доприноса одвајањем пластичног отпада, свакодневно гласају о моделима, бојама и локацијама нових клупа и на тај начин имају барем делимичан утицај на изглед свог комшилука.

Идеја да се штампају клупе настала је из потребе да се смањи количина отпада и улепша барем један аспект сивог градског живота. Можда је на почетку деловало необично, некад и немогуће, постићи овако нешто.

Добродошли у 21. век, овде у сваком тренутку можете пробати нешто ново, а зелено. Чекамо следећу циркуларну причу и надамо се да ћемо је чути баш у вашем комшилуку.

Извор фотографија: The new raw

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име