Насловна Енергија Обновљиви извори Како унапредити статус прозјумера у Србији

Како унапредити статус прозјумера у Србији

1398
0
Време читања: 3 минута

За случај да се још нисте сусрели са појмом ‘прозјумер’, овај термин је усвојен као назив за некога ко је у исто време и купац и произвођач електричне енергије. Када је усвојен Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, овај термин је постао све чешћи па сте можда имали прилике да га чујете ако сте се икада запитали „како могу да имам соларне панеле на крову и да ми се то исплати?”

Недавно је одржана панел дискусија на ову тему, коју је организовао Центар за унапређење животне средине. О веома занимљивим закључцима можете читати у наставку, у саопштењу које преносимо у целости:

Неопходно да се у потпуности примени принцип нето-мерења на начин на који је то превиђено законима из области енергетике, обезбеди могућност откупа вишкова електричне енергије на крају обрачунског периода, омогуће додатне фискалне олакшице за изградњу соларних електрана и укине лимитирање инсталисане снаге електране за домаћинства како је предложено у новом нацрту Закона о коришћењу обновљивих извора енергије који ће се наћи пред посланицима Скупштине Републике Србије у току пролећног заседања, сложили су се учесници панел дискусије „Како унапредити статус прозјумера“.

„Ако погледамо нашу мапу пута ка енергетској транзицији, која се уобличава кроз Интегрисани национални енергетски климатски план прозјумери попуњавају свих пет подручја које тај план дефинише – енергетску ефикасност, декарбонизацију, енергетску сигурност, иновације, утицај на унутрашње тржиште. Прозјумери својим доласком на српско тржиште доносе кључни елемент за енергетску транзицију – храброст”, рекао је Слободан Перовић из компаније RP Global OIE.

„Тренутни начин обрачуна за прозјумере је неповољан, обзиром да се настали вишкови у производњи, који се преносе као кредит у следећи месец, сматрају основицом за обрачун пореза и других накнада – што је потпуно погрешно. Уколико је производња већа од потрошње, онда основица за обрачун треба да буде 0 kWh. То је основни принцип нето-мерења, и када на тај начин применимо обрачун, већина захтева које прозјумери имају ће бити тиме и решени“ – изјавио је Ненад Маричић, један од првих купаца-произвођача у Србији.

Владан Шћекић, програмски директор центра за унапређење је кратко представио како изгледа правилан модел примене нето-мерења, на примеру домаћинства из Словеније, кроз рачуне за електричну енергију за месец јануар, из периода пре и након што је домаћинство поставило соларну електрану.

„На рачуну из јануара 2022, видимо да домаћинство има високу потрошњу и да је укупни трошак 398 евра. Покретањем рада соларне електране, ово домаћинство значајно смањује своје трошкове и у јануару 2023. њихов рачун за електричну енергију износи 37 евра. Као што се може видети, основица за обрачуне је 0 кWх, нето-мерење је правилно примењено и рачун је 10 пута мањи од рачуна из истог месеца претходне године. Важно је напоменути да је овде у питању кровна соларна електрана од 27 kW и да су у домаћинству инсталиране и топлотне пумпе за грејање и хлађење, као и да кућа има веома висок степен енергетске ефикасности, чиме је постигнут максимални ефекат како производње, тако и рационалног коришћења електричне енергије.“

„Цена струје ће свакако расти у будућности, то ће бити један од додатних разлога да инвестиција у соларне електране буде исплативија. Чињеница је да се цео свет окреће томе хтели ми то или не. Питање је само омогућити крајњем кориснику да плаћа заиста оно што треба да плаћа”, рекао је Бранко Живковић из компаније Сунчица Солар.

„У том смислу, ово што је договорено са MMF-ом, а укључује два повећања струје ове године и треће 2024. године, свако од по 8%, водиће ка томе да се постепено иде ка успостављању тржишне цене струје и подизању исплативости прозјумерских пројеката”, рекао је Слободан Перовић и додао да су искуства из окружења показала да где год је расла цена струје инвестиције у енергетску ефикасност су се повећале.

Откуп вишкова би био, оценио је Маричић, изузетно занимљив свим прозјумерима. Тиме би се, каже, постигло и то да људи преко зиме када је оптерећење мреже највеће, не вуку струју и троше вишкове по сваку цену и додатно оптерећују мрежу кад није потребно.

Измене и допуне Закона о коришћењу обновљивих извора енергије, које предвиђају ограничење инсталисане снаге производног објекта на 6,9 киловата за домаћинство, учесници су окарактерисали као „корак уназад”.

„Овим изменама супротстављамо основну идеју доношења закона – промовисање употребе обновљивих извора енергије, демократизацију производње електричне енергије и убрзану декарбонизацију, односно енергетску транзицију. Ми смо сви подигли глас и рекли да то мора да стане”, рекао је Перовић на панелу.

Држава већ две године издваја субвенције за прозјумере као део Националног програма енергетске санације, а ове године најављен је трећи, највећи циклус, од 70 милиона евра за мере енергетске ефикасности, производњу и рационалну употребу енергије.

„Нисмо превише радили преко субвенција јер имамо превише захтева и ван субвенција, али смо упућени у процес – то иде споро и то је разлог зашто ми као фирма смо избегавали да радимо тако. Потребно је само да се процедуре мало боље хармонизују, као и процеси комуникације са локалном самоуправом, са купцем, па са нама и онда би и то боље функционисало”, каже Живковић.

Учесници су се сложили да би прозјумерима помогло и укидање, односно, повраћај ПДВ-а на панеле и опрему за соларне електране, према већ успостављеним моделима куповине првог стана или опреме за бебе.

Комплетну панел дискусију можете погледати на: https://fb.watch/jqykEXHiWy/

Панел дискусију је организовао Центар за унапређење животне средине у оквиру пројекта „Цивилно друштво за енергетску транзицију“, који се спроводи у партнерству са Београдском отвореном школом (БОШ) и Регулаторним институтом за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ), уз финансијску подршку Британске амбасаде у Београду.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име