Насловна Животни стил Зашто Шведска увози отпад?

Зашто Шведска увози отпад?

3015
0
Време читања: 2 минута

Само 1% отпада у Шведској завршава на депонијама, око 47% се рециклира, а остатак завршава у, такзваном, waste-to-energy програму.

Шта је waste-to-energy програм?

Остатак отпада који се не може рециклирати, као што су на пример неке врсте метала и неки део пољопривредног отпада, спаљује се и претвара у електричну енергију.

Како?

Отпад који се не може даље обрађивати и рециклирати транспортује се у фабрику где се убацује у специјалне пећнице и тамо се спаљује. При том процесу се издвајају велике количине паре које окрећу турбине и тиме се механички рад конвертује у електричну енергију за електране које снабдевају становништво.

Али, на крају остаје и онај отпад који не сагорева као што су порцелан и керамика. Такав отпад се меље и додаје смеси за асфалт и служи за прављење и поправку путева. Емисија угљен-диоксида у атмосферу је чак два пута мања од границе дозвољене количине.

Шведска је последњих година веома добро усавршила овај програм, да је у Шведској понестало отпада. Из тог разлога почели су увозити отпад из других европских земаља, а највише из Уједињеног Крањевства. Извоз отпада другим земљама одговара зато што су таксе на депонију јако велике, извоз отпада им је исплативији и чак профитибилан. Тако да Швеђани тиме што увозе отпад, себи стварају и електричну енергију.

Рециклажа у Шведској није толико заступљена као овај програм, али полако иду ка томе да отпадни материјал више рециклирају него да га спаљују. Док, на пример, у Италији, у неким регијама, ефикасност рециклаже достиже и 80%.

Занимљива чињеница је да у Шведској постоји тржни центар који продаје рециклиране ствари, као што су намештај, компјутери, посуђе и остало. Швеђани ту доносе ставри које више не користе или нису исправне, а онда се то рециклира и прави нешто ново или ако је исправно продаје као половно.

Све више земаља света подстиче овај програм, јер се практично добија бесплатна електрична енергија. Свакако да постоје опет емисије угљен-диоксида у атмосферу, али то нису количине које прелазе дозвољену границу, и самим тим овај програм представља конкуренцију осталим електранама које користе фосилна горива.

Шема waste-tо-energy програма

Можда ово није идеално решење, јер се доста материјала уништава, али свакако је један од начина да се смањи количина отпада на планети.

На линку испод можете погледати видео који говори више о томе:

How Sweden is turning its waste into gold

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име